«Το επεισόδιο θεωρείται λήξαν» λέει για την γαλλοαμερικανική κρίση

«Το «επεισόδιο» θεωρείται λήξαν». Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ έδειξε σήμερα ότι είναι διατεθειμένος να γυρίσει τη σελίδα της γαλλο-αμερικανικής κρίσης που «πάγωσε» τις σχέσεις των ΗΠΑ με τις Βρυξέλλες, χαιρετίζοντας την ενισχυμένη διατλαντική συνεργασία.

«Δεν θα γίνουμε μαζοχιστές, να επιμένουμε διαρκώς στα προβλήματά μας, πρέπει να τα ξεπεράσουμε και να κοιτάξουμε το μέλλον», είπε στους δημοσιογράφους, μία ημέρα μετά τις συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Υπήρξε ένα επεισόδιο, υπήρξαν κάποιες παρανοήσεις, κάποια έλλειψη επικοινωνίας, όλα αυτά έχουν ήδη ειπωθεί. Τώρα τελείωσε, προχωράμε μπροστά. Και αρχίζουμε να εργαζόμαστε στενότερα μαζί», πρόσθεσε.

Τον Σεπτέμβριο, ο Μπορέλ είχε εκφράσει την «αλληλεγγύη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη Γαλλία, στην άνευ προηγουμένου διπλωματική κρίση της με τις ΗΠΑ. Αφορμή ήταν η ανακοίνωση της νέας στρατηγικής συμμαχίας των ΗΠΑ με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο στην περιοχή του Ινδοειρηνικού, η οποία τορπίλισε τη συμφωνία πώλησης γαλλικών υποβρυχίων στην Καμπέρα. Οι γαλλικές αρχές έκαναν τότε λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά» και «ρήξη εμπιστοσύνης».

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν, επικοινώνησαν τελικά και συμφώνησαν να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους.

«Είναι σαφές ότι η πρόθεση συνεργασίας και οικοδόμησης μιας πιο ισορροπημένης εταιρικής σχέσης είναι, για τις δύο πλευρές, ο θεμέλιος λίθος αυτής της νέας σχέσης», εκτίμησε σήμερα ο Μπορέλ.

Πηγή: ΑΜΠΕ