Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνώρισε τις κόκκινες σόλες ως το «εμπορικό σήμα» των υποδημάτων Λουμπουτέν

Αναγνωρίστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η αποκλειστικότητα της κόκκινης σόλας, ως «σήμα κατατεθέν» στα γυναικεία παπούτσια του Γάλλου υποδηματοποιού Λουμπουτέν.
«Είναι μια μεγάλη νίκη και μια πολύ μεγάλη ικανοποίηση», δήλωσαν οι εκπρόσωποι του διάσημου σχεδιαστή», ο οποίος απόλαυσε μια νίκη έπειτα από τη νομική διαμάχη, καταφέρνοντας τελικά να κατοχυρώσει το κόκκινο χρώμα στις σόλες των παπουτσιών, ως το εμπορικό σήμα για τα προϊόντα του.
Με απόφαση που ζητούν να επιβληθεί στην Ολλανδία (όπου ο Louboutin είχε προσφύγει εναντίον μιας ολλανδικής εταιρίας για αντιποίηση εμπορικού σήματος) οι ευρωπαίοι δικαστές έκριναν ότι «Ένα χρώμα μπορεί να κατατεθεί ως εμπορικό σήμα και να κατοχυρωθεί».
Η ολλανδική υποδηματοποιία Van Haren, που κατηγορήθηκε από τον Λουμπουτέν ότι διέθεσε στο εμπόριο το 2012 παπούτσια με κόκκινη σόλα, υποστήριζε ότι ο συνδυασμός ψηλοτάκουνου γυναικείου υποδήματος και κόκκινης σόλας που έχει κατοχυρωθεί από την εταιρία Λουμπουτέν αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τα εμπορικά σήματα.
Σε κάθε περίπτωση, για τους δικαστές, το εμπορικό σήμα αφορά το χρώμα και όχι τη μορφή του προϊόντος. Η ολλανδική δικαιοσύνη αναμένεται να αποφανθεί σε σχέση με την κατηγορία της αντιποίησης εμπορικού σήματος σε βάρος της υποδηματοποιίας Van Haren.
Σε αντίθεση με την τωρινή απόφαση των δικαστών,  ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι το κόκκινο χρώμα δεν μπορεί να θεωρηθεί ξεχωριστή οντότητα από το σχήμα των παπουτσιών του Λουμπουτέν και ότι, σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αδύνατο να κατοχυρωθούν τυπικά τα σχήματα των παπουτσιών (και επομένως να θεωρηθεί το χρώμα ως ένα «σήμα κατατεθέν» ανεξάρτητα από το σχήμα του προϊόντος, κάτι που τελικά συνέβη) .
Πηγή: ΑΜΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: AP /Cliff Owenwww.ert.gr

2018-06-13 11:00:23

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ