Το Ιράν δεν έχει υποχρέωση να απαντήσει στο αίτημα της ΙΑΕΑ για τη συμφωνία των επιθεωρήσεων

Το Ιράν δεν έχει υποχρέωση να απαντήσει στο αίτημα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας όσον αφορά μια επέκταση της συμφωνίας των επιθεωρήσεων στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, τόνισε σήμερα ο Ιρανός απεσταλμένος στην ΙΑΕΑ, μετά τη δήλωση του επικεφαλής της διεθνούς υπηρεσίας ότι το Ιράν χρειάζεται να απαντήσει άμεσα.

Ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη διεθνή υπηρεσία Καζέμ Γαριμπαμπαντί “δήλωσε ότι το Ιράν δεν οφείλει να συμμορφωθεί” με το αίτημα του επικεφαλής της ΙΑΕΑ, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Η Τεχεράνη απαντά σε Παρίσι και Ουάσινγκτον: αυτοί “πρέπει να πάρουν την απόφασή τους” 

Παράλληλα, η Τεχεράνη απάντησε στο Παρίσι και στην Ουάσινγκτον σε σχέση με τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα, τονίζοντας ότι αυτοί “πρέπει να πάρουν την απόφασή τους”.

Το μέλλον της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν εξαρτάται από μια ιρανική απόφαση αλλά από την απάντηση που το Παρίσι και η Ουάσινγκτον θα δώσουν στις απαιτήσεις της Τεχεράνης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας.

“Οι αντίπαλες πλευρές είναι αυτές που πρέπει να πάρουν την απόφασή τους”, υπογράμμισε ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σε απάντηση των δηλώσεων που έγιναν νωρίτερα στο Παρίσι από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και τον Αμερικανό ομόλογό του ‘Αντονι Μπλίνκεν.

Οι δύο αξιωματούχοι κάλεσαν την Τεχεράνη να πάρει “δύσκολες” αποφάσεις χωρίς να καθυστερεί πλέον προκειμένου να βοηθήσει να διασωθεί η συμφωνία αυτή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP