Το Ιράν λέει ότι οι συνομιλίες για τα πυρηνικά θα ξαναρχίσουν σε λίγες εβδομάδες

Το Ιράν δήλωσε την Τρίτη ότι οι συνομιλίες με τις παγκόσμιες δυνάμεις για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 θα συνεχιστούν σε λίγες εβδομάδες, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Κάθε συνάντηση απαιτεί προηγούμενο συντονισμό και προετοιμασία μιας ατζέντας. Όπως τονίστηκε προηγουμένως, οι συνομιλίες της Βιέννης θα ξαναρχίσουν σύντομα και τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐτ Χατιμπζάντε, σύμφωνα με το IRNA.

Οι παγκόσμιες δυνάμεις πραγματοποίησαν έξι γύρους έμμεσων συνομιλιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν στη Βιέννη για να προσπαθήσουν να βρουν τον τρόπο με τον οποίο και οι δύο μπορούν να επιστρέψουν στη συμμόρφωση με το πυρηνικό σύμφωνο, το οποίο εγκαταλείφθηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2018.

Οι συνομιλίες της Βιέννης διεκόπησαν τον Ιούνιο, αφού ο σκληροπυρηνικός Εμπραχίμ Ραΐσι εξελέγη πρόεδρος του Ιράν και ανέλαβε καθήκοντα τον Αύγουστο.

Υπουργοί από τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία δεν θα συναντηθούν από κοινού με το Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσουν την επιστροφή στις συνομιλίες, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εξωτερική πολιτική, Γιοσέπ Μπόρελ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν θα συναντηθεί ατομικά με υπουργούς από αυτές τις χώρες στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης των Ηνωμένων Εθνών των παγκόσμιων ηγετών και της πυρηνικής συμφωνίας και οι συνομιλίες της Βιέννης θα είναι μεταξύ των κύριων θεμάτων που συζητούνται.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters