Το Ι.Κ. ανέλαβε την ευθύνη για έκρηξη βόμβας στο Ιράκ με τρεις νεκρούς

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα, όταν εξερράγη η βομβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο που επέβαιναν στη σουνιτική περιοχή νότια της πόλης του Κιρκούκ σε μια επίθεση την οποία οι αρχές ασφαλείας συνδέουν με τις σημερινές βουλευτικές εκλογές.
Δύο από τους νεκρούς ήταν ψηφοφόροι και ο τρίτος παρατηρητής σε ένα εκλογική τμήμα κοντά στην πόλη αλ-Καν, σύμφωνα με πηγές.
Η οργάνωση Ισλαμικό Κράος ανέλαβε νωρίτερα την ευθύνη για την επίθεση. Οι τζιχαντιστές είχαν απειλήσει να διαπράξουν επιθέσεις, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, στις πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την ήττα τους πέρυσι από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας με τη στήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.
Η πετρελαιοπαραγωγός χώρα δεν έχει καταφέρει να βρει τη φόρμουλα για σταθερότητα μετά την αμερικανική εισβολή που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσεΐν το 2003 και πολλοί Ιρακινοί δηλώνουν απογοητευμένοι από τους πολιτικούς τους.
Οι δύο βασικές θρησκευτικές κοινότητες, οι σουνίτες και οι σιίτες βρίσκονται σε διαμάχη εδώ και δεκαετίες. Το χάσμα που τους χωρίζει είναι τώρα πιο βαθύ από ποτέ. Το μεγαλύτερο μέρος της Μοσούλης στα βόρεια έγινε συντρίμμια κατά τη διάρκεια των μαχών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και θα χρειαστούν δισεκατομμύρια για την ανοικοδόμησή της, την ώρα που η οικονομία είναι σε άσχημη κατάσταση.
Οι φυλετικές διακρίσεις που πυροδότησαν εμφύλιο το 2006 με 2007 αποτελούν ακόμα σημαντική απειλή για την ασφάλεια ενώ οι βασικοί υποστηρικτές της χώρας, η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη βρίσκονται σε διαμάχη ξανά την τελευταία περίοδο.
Κάποιοι ψηφοφόροι έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με το αν το νέο κοινοβούλιο θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ιράκ.
Ο απερχόμενος σιίτης πρωθυπουργός Χαϊντάρ Αλ Αμπάντι θεωρείται από τους αναλυτές ότι έχει το προβάδισμα, ωστόσο η επικράτησή του στις εκλογές είναι αβέβαιη. Οι μετοχές του ανέβηκαν μετά τη νίκη επί των τζιχαντιστών, ωστόσο στα μάτια των πολιτών δεν έχει καταφέρει να βελτιώσει την οικονομία.
Οι επίσης σιίτες βασικοί του αντίπαλοι, είναι ο προκάτοχός του, Νούρι Αλ Μαλίκι και ο διοικητής της σιιτικής πολιτοφυλακής Χάντι Αλ Αμίρι. Ο Αμίρι πέρασε τουλάχιστον δύο δεκαετίες πολεμώντας τον Σαντάμ εξόριστος στο Ιράν και είναι ο ηγέτης της οργάνωσης Μπαντρ, που αποτέλεσε τη ραχοκοκκαλιά των εθελοντικών δυνάμεων που πολέμησαν με τους τζιχαντιστές. Τώρα ευελπιστεί να κεφαλαιοποιήσει τις επιτυχίες του στο πεδίο της μάχης. Μια νίκη για τον Αμίρι, θα ήταν μια νίκη για το Ιράν, το οποίο το τελευταίο διάστημα εμπλέκεται έντονα στις μάχεδς επιρροής στη Μέση Ανατολή.
Τη θέση του πρωθυπουργού στο Ιράκ αναλαμβάνει σιίτης, του προέδρου της βουλής σουνίτης και του προέδρου ο οποίος έχει μειώμενες αρμοδιότητες αναλαμβάνει κούρδος.www.ert.gr

2018-05-12 15:55:48

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ