Το Νο1 της Νομικής Υπηρεσίας παραιτήθηκε λόγω Brexit – ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας της βρετανικής κυβέρνησης Τζόναθαν Τζόουνς λόγω του Brexit.

Αυτός είναι ο τελευταίος κορυφαίος δημόσιος λειτουργός που παραιτείται, αντιδρώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να ανατρέψει ρυθμίσεις της συμφωνίας διαζυγίου του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την Βόρεια Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τζόναθαν Τζόουνς αποχώρησε από την θέση του εξαιτίας σύγκρουσης με το γραφείο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Η σύγκρουση αφορούσε τα σχέδια της Ντάουνινγκ Στριτ να ανατρέψει τις ρυθμίσεις του πρωτοκόλλου για την Βόρεια Ιρλανδία που περιλαμβάνεται στην συμφωνία αποχώρησης (Withdrawal Agreement), η οποία υπεγράφη τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με προηγούμενο δημοσίευμα των FT, το Λονδίνο σκέφτεται να αγνοήσει τις διευθετήσεις που περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο για να αποφευχθεί η δημιουργία σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία, βρετανική επαρχία, και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και για να διασφαλισθούν οι απρόσκοπτες εμπορικές ροές παράλληλα με την προστασία της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει απαντήσει στις πληροφορίες αυτές δηλώνοντας ότι είναι «προσηλωμένη» στην συμφωνία, αλλά χρειάζονται αποσαφηνίσεις και πρόνοιες για την υποστήριξη της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1998 για την Βόρεια Ιρλανδία.

Μη κατονομαζόμενες πηγές του περιβάλλοντος του Τζόναθαν Τζόουνς, επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας της βρετανικής κυβέρνησης και νομικού συμβούλου του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσαν ότι ο κορυφαίος δημόσιος λειτουργός ήταν «πολύ δυσαρεστημένος» από την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για την παραβίαση του πρωτοκόλλου για την Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με τους FT.

Ούτε το γραφείο του Τζόναθαν Τζόουνς ούτε και το πρωθυπουργικό γραφείο έχουν σχολιάσει το ρεπορτάζ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ