Το Πεκίνο διόρισε τον Έρικ Τσαν στην ηγεσία της επιτροπής για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ

Το Πεκίνο διόρισε τον Έρικ Τσαν στην ηγεσία της επιτροπής για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο διορισμός του Τσαν ως γενικού γραμματέα της Επιτροπής Περιφρούρησης της Εθνικής Ασφάλειας της Ειδικής Διοικητικής Περιοχής του Χονγκ Κονγκ, έγινε μετά από σχετική πρόταση της Κάρι Λάμ που ηγείται της τοπικής κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το Reuters.

Συλλήψεις στο Χονγκ Κονγκ κατά των διαδηλωτών

Άμεση ήταν η αντίδραση από πλευράς Αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ, η οποία προχώρησε σε συλλήψεις διαδηλωτών που ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν την πρώτη διαδήλωση στην πόλη, μετά τη χθεσινή (30/06) θέσπιση του νέου νόμου για την εθνική ασφάλεια από την Κίνα, που προειδοποίησε ότι θα τιμωρείται η χρήση υλικού υπέρ της ανεξαρτησίας.

Καθώς εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να μετάσχουν σε πορεία που γίνεται κάθε χρόνο την 1η Ιουλίου και φέτος σηματοδοτεί την 23η επέτειο της παράδοσης της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα, η Αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού για την αντιμετώπιση των ταραχών, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους, ενώ έκλεισε επίσης και σταθμό του μετρό.

Οι Αρχές επικαλέστηκαν για πρώτη φορά τον νόμο αυτόν που θεσπίστηκε από το Πεκίνο και διευκρίνισαν ότι η πρώτη σύλληψη στην οποία προχώρησαν βάσει του νόμου αυτού, ήταν ενός άνδρα που κρατούσε σημαία υπέρ της ανεξαρτησίας.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από την αστυνομία στο Twitter δείχνουν τη σημαία να είναι πεσμένη στο πεζοδρόμιο μπροστά από έναν άνδρα που φοράει μαύρο μπλουζάκι στο οποίο αναγράφεται το σύνθημα «Ελευθερία στο Χονγκ Κονγκ».

«Επιδεικνύετε σημαίες ή πανό / φωνάζετε συνθήματα / ή συμπεριφέρεστε με τρόπο που δείχνει πρόθεση απόσχισης ή ανατροπής, πράγμα που μπορεί να αποτελέσει αδίκημα βάσει του (…) νόμου περί εθνικής ασφάλειας», έγραφε ένα μοβ πανό που είχε αναπτύξει η αστυνομία.

Η Αστυνομία έκανε στη συνέχεια και χρήση αντλιών νερού για να διαλύσει το πλήθος των ακτιβιστών που είχε συγκεντρωθεί και διαμαρτυρόταν.

Αντιδράσεις για τον νέο νόμο

Ο νέος νόμος για την εθνική ασφάλεια, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ χθες, Τρίτη 30 Ιουνίου, από το Πεκίνο, τιμωρεί εγκλήματα όπως η αποσχιστική, ανατρεπτική, τρομοκρατική δράση και η συνωμοσία με ξένες δυνάμεις με ποινή έως και ισόβιας κάθειρξης, προμηνύοντας μια απολυταρχική περίοδο για το χρηματοπιστωτικό αυτό κέντρο της Ασίας.

Το κοινοβούλιο της Κίνας υιοθέτησε τον νόμο αυτόν μετά τις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις που έκαναν για μήνες πέρυσι πολίτες του Χονγκ Κονγκ φοβούμενοι ότι το Πεκίνο θα καταπνίξει τις ελευθερίες της πόλης, τις οποίες εγγυάται το μοντέλο «μία χώρα, δύο συστήματα» που είχε συμφωνηθεί όταν επιστράφηκε στην κυριαρχία της Κίνας το 1997.

Οι Αρχές στην ηπειρωτική Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι ο νόμος αυτός έχει στόχο λίγους «ταραχοποιούς» και δεν θα επηρεάσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ούτε τα συμφέροντα των επενδυτών. Ωστόσο, οι επικριτές του φοβούνται ότι θα συντρίψει τις ελευθερίες, οι οποίες θεωρούνται το «κλειδί» της επιτυχίας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου.

«Με την δημοσιοποίηση με κάθε λεπτομέρεια του νόμου, θα πρέπει να καταστεί σαφές σε αυτούς που έχουν οποιαδήποτε αμφιβολία ότι αυτό δεν είναι το Χονγκ Κονγκ στο οποίο μεγάλωσαν», δήλωσε ο Χασνάιν Μάλικ, ο επικεφαλής του ομίλου ερευνών μετοχικού κεφαλαίου Tellimer στο Ντουμπάι.

«Η διαφορά είναι ότι οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είναι πολύ χειρότερες και αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να παρεμποδιστεί ο ρόλος του Χονγκ Κονγκ ως χρηματοπιστωτικού κέντρου», πρόσθεσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ θα έχει αντίκτυπο στις σινο-ευρωπαϊκές σχέσεις, αντέδρασε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Αυτό που συμβαίνει είναι εξαιρετικά ανησυχητικό επειδή πιστεύουμε ότι η αυτονομία του Χονγκ Κονγκ θα διαβρωθεί σταδιακά», δήλωσε ο Μάας στο δημόσιο δίκτυο ZDF, για να προσθέσει: «Τελικά η σχέση μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επηρεαστεί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ