Το πρώτο ρομπότ ακροβάτης

O LEONARDO συναγωνίζεται τους ανθρώπους στο σκέητμπορντ.

Η ρομποτική τεχνολογία κάνει καθημερινά άλματα προόδου παρουσιάζοντας διαφόρων ειδών ρομπότ με δυνατότητες που μέχρι πρόσφατα βλέπαμε μόνο σε ρομπότ που εμφανίζονταν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Το τελευταίο επίτευγμα στον τομέα της ρομποτικής έρχεται από τα εργαστήρια του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια, του φημισμένου Caltech.

Ερευνητική ομάδα του Caltech δημιούργησε τον LEONARDO, ένα δίποδο ρομπότ που έχει ικανότητες ακροβάτη αφού μπορεί να κινείται πάνω σε τεντωμένο σκοινί, να κάνει σκέητμπορντ. Το ρομπότ διαθέτει μικρούς προωθητήρες οι οποίοι του επιτρέπουν αν χρειαστεί να κάνει μεγάλα άλματα που μοιάζουν με μικρή πτήση. Μπορεί για παράδειγμα με αυτόν τον μηχανισμό να κατέβει μια σκάλα όχι κατεβαίνοντας ένα σκαλί κάθε φορά αλλά κυριολεκτικά πηδώντας από το τελευταίο σκαλί στο πρώτο.

Είναι επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο LEONARDO κατασκευάστηκε από διάφορα εξαρτήματα ρομπότ αλλά και drones που βρίσκονταν στα εργαστήρια του Caltech και είχαν περισσέψει από άλλα ερευνητικά πρότζεκτ. Οι δημιουργοί του ρομπότ λένε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες αποστολές έρευνας, διάσωσης κ.α. για να φτάσει σε σημεία που είναι δύσκολο ή επικίνδυνο να πάει ένας άνθρωπος και σε σημεία που τα συμβατικά ρομπότ ή τα drones δεν μπορούν να προσεγγίσουν.

 

Προτεινόμενα για εσάς