Το Σύμφωνο για τη μετανάστευση είναι «αλεξίπτωτο» έτοιμο να ανοίξει

0
17

Tη σημασία του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο τονίζει ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στο Playbook του Politico ένα χρόνο μετά την παρουσίαση της πρότασης από την Κομισιόν.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο κ. Σχοινάς τονίζει ότι «οι μύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ σχετικά με τη μετανάστευση – πιο πρόσφατα η προοπτική προσφύγων από το Αφγανιστάν και η εισροή μεταναστών από τη Λευκορωσία στις ανατολικές χώρες – τον έχουν πείσει παραπάνω για την αξία του συμφώνου, το οποίο παρομοίασε με «αλεξίπτωτο» έτοιμο να ανοίξει.

«Θα είχαμε καλύτερη αντιμετώπιση των πολλών δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε με το σύμφωνο, παρά όπως κάνουμε τώρα», επισημαίνει ο κ. Σχοινάς.

Ωστόσο, λέει ότι δεν πιστεύει ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια επανάληψη της προσφυγικής κρίσης του 2015, όταν περισσότεροι από 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι ήρθαν στην ΕΕ για να ζητήσουν άσυλο.

«Δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υποστηρίζουν αυτό το επιχείρημα. Δεν βλέπουμε μαζικές κινήσεις προς την Ευρώπη, οπότε δεν πρέπει να δημιουργούμε την εντύπωση μιας κρίσης όταν τα θεμελιώδη στοιχεία της κρίσης δεν είναι ακόμη εκεί », αναφέρει, προσθέτοντας ότι «Φυσικά, πρέπει να παρακολουθούμε και να είμαστε πολύ προσεκτικοί».