Το 25% άγγιξε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στην Τουρκία

0
24

Άλμα σχεδόν στο 25% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Τουρκία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, και ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο της 15ετίας, στρέφοντας το ενδιαφέρον στην κεντρική τράπεζα και στο εάν θα προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων.
Το μέγεθος της αύξησης –ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 6,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα– ξεπέρασε κατά πολύ τις προβλέψεις και αποτύπωσε τον βαθύ αντίκτυπο από την κρίση της τουρκικής λίρας στην οικονομία και τους καταναλωτές.
Η λίρα έχει χάσει σχεδόν το 40% της αξίας έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, εξαιτίας των ανησυχιών για την επιρροή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα και της διαμάχης με την Ουάσινγκτον. Αυτό το ξεπούλημα έχει αυξήσει τις τιμές όλων των αγαθών, από τα τρόφιμα έως τα καύσιμα, και έχει διαβρώσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία.
«Η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να αντιδράσει», δήλωσε ο Ινάν Ντεμίρ, οικονομολόγος με ειδίκευση στις αναδυόμενες αγορές στη Nomura. «Δεν είναι κάτι που μπορούν να αγνοήσουν και θα πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση στην επόμενη συνεδρίαση».
Η κεντρική τράπεζα αύξησε τον περασμένο μήνα τα επιτόκια κατά 6,25 ποσοστιαίες μονάδες για να στηρίξει τη λίρα και να προσπαθήσει να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.
Η λίρα εξασθένισε λίγο ύστερα από την ανακοίνωση των σημερινών στοιχείων, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 6,0500 λίρες ανά δολάριο, με πτώση περίπου 1%, στις 10:48 ώρα Ελλάδας.
Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 24,52% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από την τουρκική στατιστική υπηρεσία. Τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 17,9%. Η μηνιαία αύξηση του 6,3% ξεπέρασε κατά πολύ τις προβλέψεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters που ανέμεναν αύξηση 3,6%.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-10-03 11:57:42

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ