Το Eurogroup αναμένεται να αποδεσμεύσει 748 εκατ. € προς την Ελλάδα

Βέβαιος ότι το Eurogroup, που συνεδριάζει την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, θα εγκρίνει την αποδέσμευση ποσού ύψους 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, από την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, Πασκάλ Ντόναχιου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Χαρακτήρισε «άριστη» την οικονομική πορεία της Ελλάδας, αλλά και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, «παρά τις δύσκολες συνθήκες».

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν την οικονομική πορεία της χώρας και τη «θετική» 10η έκθεση αξιολόγησης των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο Π. Ντόναχιου ανέφερε ότι «τα καλά νέα» θα έρθουν για την Ελλάδα, ως ένδειξη «αναγνώρισης» και «εμπιστοσύνης» στις συνεχείς προόδους και προσπάθειες που κάνει ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση, κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

O πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε, μάλιστα, ότι σήμερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε την Ελλάδα, με αφορμή την έγκριση από την Κομισιόν του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – κάτι το οποίο, όπως είπε, είναι «ακόμη ένα σημαντικό βήμα στη θετική πρόοδο που έχει επιτευχθεί».

Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι τα περισσότερα μέτρα που εφαρμόστηκαν από την Ελλάδα, λόγω της πανδημίας, είναι προσωρινά. Εκτίμησε ότι όταν θα λήξουν αυτά τα μέτρα, αυτομάτως η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας θα βελτιωθεί σημαντικά.

Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει δημοσίως ότι σκοπεύει να φτάσει σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2023, αλλά κυρίως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών την Τετάρτη, πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία κινείται προς τη «σωστή κατεύθυνση».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ