Τρία νέα μεγάλα έργα θα δημοπρατηθούν στην Αττική εντός 2022

Για τα νέα μεγάλα έργα, που θα προκηρυχθούν μέχρι το τέλος του έτους, μίλησε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών,  Κώστας Καραμανλής.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ανέφερε «Μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα βάλουμε μπροστά ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο: Τον Προαστιακό Δυτικής Αττικής». Προανήγγειλε συγκεκριμένα ότι μέσα στις επόμενες 10 με 15 ημέρες, «θα βγει στον αέρα» ο διαγωνισμός για το έργο αυτό, ύψους 125 εκ. ευρώ, με χρηματοδότηση εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο Προαστιακός Δυτικής Αττικής θα πηγαίνει από τα Άνω Λιόσια μέχρι τα Μέγαρα.

Όπως είπε ακόμη, το δεύτερο έργο, που θα προχωρήσει μέσα στο 2022 και «κουμπώνει» με τη Γραμμή 4 του Μετρό η οποία ήδη έχει αρχίσει να κατασκευάζεται, έχει να κάνει με την επέκταση του Μετρό στο Ίλιον.

«Ένα έργο που θα ξεκινήσει από την Ανθούπολη, θα περάσει από τον Άγιο Νικόλαο, θα περάσει από την Παλατιανή και θα καταλήξει στο Ίλιον. Μιλάμε για ένα έργο 650 εκ. ευρώ, ένα έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ένα πολύ σημαντικό έργο για να μπορέσουμε επιτέλους να αποφορτίσουμε – μαζί με όλα τα μεγάλα οδικά έργα που κάνουμε – την Αττική, η οποία έχει αυτή τη στιγμή νομίζω αρκετά προβλήματα στο κυκλοφοριακό», σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

Επίσης, στην τελική ευθεία μπαίνει και ένα ακόμη έργο, το οποίο συζητείται πολλές δεκαετίες και θα δημοπρατηθεί το επόμενο διάστημα: Η λεγόμενη Δυτική Περιφερειακή Αιγάλεω. «Αυτό είναι ένα έργο, που θα φτάσει μέχρι την παλιά Εθνική Οδό και θα έχουμε τρεις ανισόπεδους κόμβους, στο Σχιστό, στα Ναυπηγεία και στο Σκαραμαγκά, αποσυμφορώντας αρκετά όλη αυτή την περιοχή», επεσήμανε.

Μειωμένα διόδια στην Αττική Οδό

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση για τη νέα σύμβαση της Αττικής Οδού, που θα ισχύει από το 2024 και μετά, και η οποία προβλέπει διόδια μειωμένα στα 2,50 ευρώ, από το 2,80 ευρώ σήμερα. «Αυτό υπακούει στη λογική, που έχουμε συνολικά ως κυβέρνηση, να μειώνουμε τα κόστη διαβίωσης. Το βάλαμε κάτω, το μετρήσαμε πως μας παίρνει να το κάνουμε και το αποφασίσαμε», ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι και στα συγκεκριμένα διόδια θα μπορούσε να εφαρμοστεί αναλογική χρέωση, εξήγησε ότι: «Πρέπει να δούμε και μία ευρύτερη εικόνα. Πώς θα επηρεάσει αυτό το υπόλοιπο οδικό δίκτυο όλης της Αττικής. Δηλαδή, θέλουμε μία κορεσμένη Αττική Οδό; Θέλουμε μία Αττική Οδό, στην οποία να μπαίνουμε μέσα και να ‘κολλάμε’;» διερωτήθηκε ο κ. Καραμανλής. Υπενθύμισε ότι αυτό συμβαίνει στη Μεταμόρφωση, όπου το υπουργείο βρήκε λύση, δημοπρατώντας τη Λεωφόρο Κύμης που πραγματικά θα δώσει μεγάλη ανάσα κυκλοφοριακή στην περιοχή αυτή. Σημείωσε επίσης ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών λαμβάνει υπόψη στο σχεδιασμό του και τι συμβαίνει και σε άλλους περιφερειακούς δρόμους της Ευρώπης.