Τραμπ: Η σχέση μας έχει αλλάξει – Πούτιν: Ελπίζω ότι πλέον κατανοούμε καλύτερα ο ένας τον άλλο (video)

Για ειλικρινείς και χρήσιμες συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ έκανε λόγο ο Ρώσος πρόεδρος τη Δευτέρα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής οι δύο ηγέτες, στο Ελσίνκι. Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως, μαζί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αποφάσισαν να ανοίξουν νέους δρόμους για να ευνοηθεί η σταθερότητα και η ειρήνη στον κόσμο. Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Οι συνομιλίες μας αντικατοπτρίζουν την επιθυμία μας για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, υπογράμμισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο στις μεταξύ μας σχέσεις, επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για αυτές τις δυσκολίες κι ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει.
Αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα, σημείωσε ο ίδιος. Όπως ανέφερε, έκανε συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών στη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του.
«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε διάλογο για την ισορροπία των πυρηνικών όπλων», είπε ο Ρώσος ηγέτης. Πρόσθεσε ότι η Μόσχα θεωρεί ότι πρέπει οι δύο πλευρές να συνεργαστούν για την επέκταση της συνθήκης START.
«Όσον αφορά τη Συρία, ο στόχος της αποκατάστασης της ειρήνης και της συμφιλίωσης σε αυτή τη χώρα θα μπορούσε να είναι το πρώτο παράδειγμα μιας επιτυχημένης κοινής δουλειάς», υποστήριξε ο Πούτιν.
Αναφορικά με το φυσικό αέριο, ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογό του να συνεργαστούν για τη ρύθμιση των αγορών του πετρελαίου και του σχιστολιθικού φυσικού αερίου: «Εμείς ως το μεγαλύτερο κράτος παραγωγός φυσικού αερίου –και οι ΗΠΑ είναι επίσης μια τέτοια χώρα– θα μπορούσαμε να εργαστούμε με στόχο να ρυθμιστεί η διεθνής αγορά. Δεν ενδιαφερόμαστε να μειωθούν οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα καθώς οι παραγωγοί θα μπορούσαν να πληγούν. Επίσης, δεν ενδιαφερόμαστε για υπερβολικά υψηλές τιμές».
«Για τον Nord Stream 2 διαβεβαίωσα τον Τραμπ ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διατηρήσει τη διαμετακόμιση του αερίου μέσω της Ουκρανίας. Είμαστε έτοιμοι να παρατείνουμε το συμβόλαιο που λήγει το 2019, εφόσον η διένεξη στο (δικαστήριο) της Στοκχόλμης επιλυθεί», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Κανείς δεν πρέπει να εμπιστεύεται κανέναν. Εκείνος (ο Τραμπ) προασπίζεται τα αμερικανικά συμφέροντα, εγώ υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Έχουμε ταιριαστά συμφέροντα, αναζητούμε κοινό έδαφος» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως επανέλαβε στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έθεσε το θέμα, ότι η Ρωσία δεν έχει –ούτε είχε- καμία ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές.
«Όφειλα να επαναλάβω αυτό που έχω επανειλημμένα πει: η ρωσική κυβέρνηση ουδέποτε αναμίχθηκε ούτε προτίθεται να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της εκλογικής διαδικασίας», τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
«Δεν γνωρίζω τίποτε για τους 12 Ρώσους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας σε βάρος των οποίων οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες», τόνισε. Αν η ερευνητική ομάδα υπό τον εισαγγελέα Μάλερ στείλει στη Ρωσία επίσημο αίτημα για να ανακρίνει τους υπόπτους, η Ρωσία θα το πράξει αυτό, υπογράμμισε ο Πούτιν.
Όπως είπε, σε αντάλλαγμα, «εμείς θα θέλαμε να ανακρίνουμε Αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους υποψιαζόμαστε για παράνομες ενέργειες σε βάρος της Ρωσίας. Υποψιαζόμαστε ότι αξιωματικοί των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ενεπλάκησαν στη διοχέτευση 400 εκατομμυρίων δολαρίων από τον επιχειρηματία Μπράουντερ στην προεκλογική εκστρατεία της υποψήφιας του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον».
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας και των ΗΠΑ.
Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχτηκε ότι ήθελε να δει τον Τραμπ νικητή των εκλογών στις ΗΠΑ, γιατί ο υποψήφιος αυτός «μιλούσε για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ».
Προς το τέλος της συνέντευξης Τύπου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως οι φήμες που κάνουν λόγο για δυσφημιστικούς φακέλους που έχει η Μόσχα για τον Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας «παραλογισμός».
Ο αμερικανικός ιστότοπος Buzzfeed είχε δημοσιεύσει τον Ιανουάριο του 2017 έγγραφα, η γνησιότητα των οποίων δεν έχει αποδειχθεί, που ανέφεραν ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών διέθεταν δυσφημιστικές («kompromat» στα ρωσικά) πληροφορίες για τον Τραμπ που είχαν συγκεντρώσει με την πάροδο των ετών, κυρίως για συναντήσεις με εκδιδόμενες γυναίκες στη Μόσχα.
Το Κρεμλίνο είχε αρνηθεί τότε την ύπαρξη ενός τέτοιου φακέλου και ο Τραμπ είχε καταγγείλει τις «ψευδείς πληροφορίες».
«Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ερχόταν στη Μόσχα ως επιχειρηματίας, δεν ήξερα ούτε πού βρισκόταν», δήλωσε ο Πούτιν. «Περισσότεροι από 500 Αμερικανοί επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων οι σημαντικότεροι, ήρθαν στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Δεν θυμάμαι ούτε τα επώνυμά τους», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ μετέβη επανειλημμένα στη Μόσχα πριν γίνει ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ μετά τις εκλογές του 2016.
EPA/MAURI RATILAINEN
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επεσήμανε πως οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν για το κοινό καλό: «Σίγουρα θα συναντηθούμε στο μέλλον, όχι μία αλλά πολλές φορές, για να λύσουμε τα προβλήματα που συζητήσαμε σήμερα».
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είχε έναν πολύ παραγωγικό διάλογο με τον Ρώσο ομόλογό του, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες ήταν πολύ καλές.
Ο εποικοδομητικός διάλογος με τη Ρωσία ανοίγει νέους δρόμους για την ειρήνη, τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά «η σχέση μας έχει αλλάξει».
Όπως δήλωσε, μίλησε για αρκετή ώρα με τον Πούτιν για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές. Η διπλωματία, η συνεργασία, είναι προτιμότερες από τη σύγκρουση και την εχθρότητα, πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για την ευθύνη για τις κακές σχέσεις των δύο χωρών τις οποίες νωρίτερα απέδωσε στην «ανοησία» των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων, ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας τόνισε: «Και οι δύο χώρες ευθύνονται. Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ υπήρξαν ανόητες. Όλοι υπήρξαμε ανόητοι», αλλάζοντας τη συζήτηση, μιλώντας για την εκλογική του νίκη.
«Κέρδισα εύκολα τη Χίλαρι Κλίντον. Κερδίσαμε αυτή την κούρσα και είναι ντροπή να υπάρχουν σύννεφα γύρω από αυτό». «Διεξάγαμε μια εξαιρετική εκστρατεία και για αυτό είμαι πρόεδρος», είπε.
Σε ερώτηση αν εμπιστεύεται τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών που κατέληξαν ότι η Ρωσία παρενέβη στις εκλογές του 2016, ο Τραμπ είπε ότι του ειπώθηκε από τον επικεφαλής της CIA ότι ήταν η Ρωσία, αλλά δεν έχει κανένα λόγο να το πιστεύει: «Ο πρόεδρος Πούτιν ήταν ιδιαίτερα έντονος στην άρνησή του σήμερα».
Παράλληλα δήλωσε ότι η έρευνα των αμερικανικών αρχών για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη είναι μια καταστροφή για τη χώρα του, σημειώνοντας εκ νέου ότι δεν υπήρχε καμία συμπαιγνία, λέγοντας «δεν γνωρίζω τον πρόεδρο για να συνεργήσω μαζί του».
Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, «έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάποια σπουδαία πράγματα μαζί με τη Ρωσία», σημειώνοντας ότι και οι δύο χώρες ευθύνονται για την κατάσταση της σχέσης τους.
Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία άσκησης πίεσης ενάντια στο Ιράν και δήλωσε βέβαιος ότι ο Πούτιν και η Ρωσία επιθυμούν να δώσουν ένα τέλος στη ταχεία εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.
Τέλος τόνισε ότι ποτέ δεν χαρακτήρισε αντίπαλο τον Πούτιν, αλλά καλό ανταγωνιστή. «Στην πραγματικότητα τον χαρακτήρισα ανταγωνιστή και είναι ένας καλός ανταγωνιστής», σημείωσε, σε σχετική ερώτηση για πρωτύτερες δηλώσεις του για τον Πούτιν.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν εξελίχθηκαν «καλύτερα και από σούπερ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, συμμετείχαν σε δύο γύρους συνομιλιών οι οποίες διήρκεσαν περισσότερο από τέσσερις ώρες.
Οι συνομιλίες τετ α τετ των δύο προέδρων διήρκεσαν περισσότερο από δύο ώρες , ενώ, στο γεύμα εργασίας που επακολούθησε συμμετείχαν και άλλα μέλη των δύο αντιπροσωπειών.
Από ρωσική πλευράς συμμετείχαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ.
Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο, ο σύμβουλος επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζον Μπόλτον.
Οι συνομιλίες αυτές διήρκεσαν περίπου δύο ώρες.
Αντιδράσεις στις ΗΠΑ μετά τις δηλώσεις Τραμπ περί ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές 
Πολιτική θύελλα ξέσπασε στις ΗΠΑ μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ στις ερωτήσεις που δέχθηκε περί ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές του 2016. Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ έκανε λόγο για χαμένη ευκαιρία, τόνισε ότι η Ρωσία θα ερμηνεύσει τη στάση του Τραμπ στο ζήτημα αυτό ως αδυναμία και θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει. «Αν ήμουν στη θέση του προέδρου Τραμπ, θα έψαχνα τη μπάλα για κοριούς και δεν θα την έβαζα στο Λευκό Οίκο» είπε.
Ο επίσης ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής, Tζεφ Φλέικ, έκανε λόγο για «επαίσχυντη» στάση από τον Αμερικανό πρόεδρο που επέρριψε ευθύνη σε προηγούμενες κυβερνήσεις.
O πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» ότι η Μόσχα παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και ότι ο Τραμπ «πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Ρωσία δεν είναι σύμμαχός μας».
Ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Μπομπ Κόρκερ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων τόνισε ότι τα σχόλια Τραμπ κάνουν τις ΗΠΑ να φαίνονται ένα «παιχνιδάκι».
Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση Τραμπ – Πούτιν «ένα τραγικό σφάλμα» και ένα νέο χαμηλό για τις ΗΠΑ, κατηγορώντας τον Αμερικανό ηγέτη ότι απέτυχε να υπερασπιστεί τη χώρα του.
Ο Άρι Φλέιτσερ, πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους Τζούνιορ μίλησε για αφέλεια από τον Τραμπ.
Ο Τζον Μπρέναν, διευθυντής της CIA επί Ομπάμα, χρησιμοποίησε τη βαριά λέξη «προδοσία», δηλώνοντας ότι ο Ντόλαντ Τραμπ είναι «στο τσεπάκι του Πούτιν».
Οι Δημοκρατικοί επικρίνουν σφοδρά επίσης τον Αμερικανό πρόεδρο, τονίζοντας ότι άναψε το πράσινο φως στη Μόσχα για ανάμειξη στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 και χαρακτήρισαν τη στάση του επικίνδυνη, αδύναμη και προσβλητική.
«Απερίσκεπτο, επικίνδυνο και άτολμο» χαρακτήρισε τον Τραμπ ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.
Ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Νταν Κόουτς, δήλωσε ότι «έχουμε υπάρξει ξεκάθαροι στην εκτίμησή μας για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές του 2016″, τονίζοντας ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών θα συνεχίσουν να «παρέχουν ωμές και αντικειμενικές εκτιμήσεις».
Λίγη ώρα μετά, ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, λέγοντας ότι έχει «μεγάλη εμπιστοσύνη» στα μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, τονίζοντας ωστόσο ότι ΗΠΑ και Ρωσία «πρέπει να τα πηγαίνουν καλά».
«Έχω ΜΕΓΑΛΗ εμπιστοσύνη στους ανθρώπους ΜΟΥ των μυστικών υπηρεσιών. Ωστόσο, επίσης αναγνωρίζω ότι για να χτίσουμε ένα λαμπρότερο μέλλον, δεν μπορούμε να εστιάζουμε αποκλειστικά στο παρελθόν – καθώς οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου, πρέπει να τα πηγαίνουν καλά», έγραψε ο Τραμπ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

As I said today and many times before, “I have GREAT confidence in MY intelligence people.” However, I also recognize that in order to build a brighter future, we cannot exclusively focus on the past – as the world’s two largest nuclear powers, we must get along! #HELSINKI2018
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 16, 2018

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση: Σύνοδος Κορυφής Τραμπ-Πούτιν – Με την ελπίδα για αποκατάσταση των τεταμένων σχέσεωνwww.ert.gr

2018-07-16 22:15:51

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ