Τρεις αλλαγές στο νoμοσχέδιο «Κλεισθένης 1» (video)

Αλλαγές, σε σχέση με το αρχικό κείμενο που δόθηκε για διαβούλευση, αναμένεται να έχει το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» που θα κατατεθεί στη Βουλή. Τις αλλαγές, έκανε γνωστές ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) στο πλαίσιο του διαλόγου με φορείς της Αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Σκουρλετης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, προσθέτοντας ότι «οι δύο γύροι δίνουν τη δυνατότητα να υπάρξουν οι αναγκαίες συνθέσεις και ταυτόχρονα ο ίδιος ο λαός να επισφραγίσει, ποιον θεωρεί καλύτερο περιφερειάρχη ή δήμαρχο».
Οι αλλαγές αφορούν στα εξής:
α) Ο μίνιμουμ αριθμός των υποψηφίων κάθε συνδυασμού, ενώ αρχικώς προβλεπόταν να είναι ο αριθμός των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου + 10%, τελικά αναμένεται να αυξηθεί στο 30%.
β) Καταργείται η «ενδοεπικοινωνία» ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητες της κάθε Περιφέρειας, δηλαδή ο ψηφοφόρος δεν θα έχει τελικά τη δυνατότητα να ψηφίζει υποψήφιο άλλης Περιφερειακής Ενότητας από αυτή που υπάγεται.
γ) Σε περίπτωση συνεργασίας δύο παρατάξεων στο περιφερειακό συμβούλιο, δεν θα μπορεί να τοποθετηθεί σε θέση αντιπεριφερειάρχη σύμβουλος από τη μικρότερη παράταξη, εάν ο τελευταίος δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της παράταξής του.
«Ήρθαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών με προτάσεις και ειλικρινή διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας αλλά πέσαμε σε τοίχο» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κ. Αγοραστός μετά τη συνάντηση του ΔΣ της ΕΝΠΕ με τον Υπουργό Εσωτερικών. «Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου δεν απαντά στη δημοκρατία, δεν «ακουμπά» στην κοινωνία αλλά αποσκοπεί μόνο σε παιχνίδια εξουσίας», είπε.

Πηγή ΕΡΤwww.ert.gr

2018-06-09 14:19:09

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ