Τσίπρας: Ξεριζώνουμε τις πρακτικές της διαφθοράς (video)

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη είχε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τον ενημέρωσε για την πορεία διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή για την υπόθεση Novartis.

Αναφερόμενος σε όσα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για ονομασίες που έχουν πέσει στο τραπέζι ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως είναι «κενή περιεχομένου» η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα αν δεν εκπληρωθούν πρώτα οι δύο βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση και αφορούν τη μία και μόνη ονομασία για όλες τις χρήσεις, που δεν μπορεί να είναι η σημερινή συνταγματική αλλά μια σύγχρονη ονομασία και τη συνταγματική αναθεώρηση από τη γείτονα.
Για την πρόταση της ΝΔ για ψήφο στους Ελληνες του εξωτερικού ο κ Τσίπρας ανέφερε πως εμείς θα δώσουμε το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού εκεί που έστειλε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα νέα μας παιδιά.
Τα παιδιά του brain drain έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν από τις χώρες διαμονής τους ανέφερε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για υποκριτική πρόταση από την πλευρά της ΝΔ.
«Βρισκόμαστε λίγο πριν από το τέλος, ίσως της δυσκολότερης περιόδου της σύγχρονης ιστορίας μας και στην αυγή μιας νέας εποχής, κοινωνικής και οικονομικής ανάκαμψης η Ελλάδα, με σκληρή προσπάθεια και μετά από πολλές – και άδικες σε αρκετές περιπτώσεις – θυσίες του λαού μας, πατάει ξανά γερά στα πόδια της», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για την υπόθεση Novartis.
Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη στο όνομα των θυσιών, του ελληνικού λαού, διότι οι Έλληνες πολίτες πλήρωσαν πολύ ακριβά τις αμαρτίες του παρελθόντος, αμαρτίες που δεν ήταν δικές τους, αμαρτίες που δεν προέκυψαν τυχαία, αμαρτίες για τις οποίες κάποιος πρέπει να φέρει την ευθύνη, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis.
«Oλοι μας γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι, καταχράστηκαν την εξουσία τους. Επέλεξαν απολύτως συνειδητά να εκμεταλλευτούν την εξουσία τους για ιδιοτελείς σκοπούς. Έτσι δημιουργήθηκε ένα τερατώδες σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς που συνέβαλε καθοριστικά στη χρεοκοπία της χώρας και τελικά, το μάρμαρο το πλήρωσαν οι Ελληνες πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, οι αποκλεισμένοι από αυτό το σύστημα εξουσίας».
«Είναι ευθύνη κάθε πολίτη αυτής της χώρας να μην υποθηκευτεί η νέα εποχή της πατρίδας μας, να μην τεθεί σε διακινδύνευση η μεγάλη προσπάθεια να οικοδομήσουμε το μέλλον σε νέες στέρεες βάσεις και ο μόνος τρόπος για να περάσουμε στην εποχή της δίκαιης ανάπτυξης, ο μόνος τρόπος να οικοδομήσουμε ένα νέο παραγωγικό, οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο είναι να ξεριζώσουμε τις πρακτικές της διαφθοράς, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Η Novartis σε έκθεσή της αξιολογούσε τα στελέχη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, δείχνοντας καθαρά την προνομιακή σχέση των στελεχών της με τη ΝΔ. pic.twitter.com/YlmQzStBbY
— Alexis Tsipras (@atsipras) May 18, 2018

Τόνισε την ανάγκη να δημιουργήσουμε θεσμικές εγγυήσεις προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, διότι, όπως είπε, «η διαφθορά, οι έκνομες πρακτικές, οι καταχρήσεις εξουσίας, ο θεσμικός και ηθικός εκφυλισμός τόσο της πολιτικής εξουσίας όσο και της δημόσιας διοίκησης είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ανάπτυξη. Αποτρέπει επενδύσεις ευνοώντας τους ημέτερους, δημιουργεί κλίμα απογοήτευσης και στασιμότητας, τρέφει φατρίες που λυμαίνονται την οικονομική και πολιτική ζωή.
Για «μπάχαλο» στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για προσφυγή στις κάλπες.
«Ο ίδιος ζητάει εκλογές τον Σεπτέμβριο, ο αντιπρόεδρος του ζητάει εκλογές αύριο, ο κ. Θεοδωρικάκος ουσιαστικά εκτιμά ότι θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές, σε έναν χρόνο. Εχω την εντύπωση ότι αυτό το μπάχαλο που εκπέμπεται και στην κεντρική γραμμή και στο ζήτημα των εκλογών από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι άξιο προσοχής, ανάλογο της σύγχυσης που εξέπεμψε το γεγονός ότι πριν λίγες μέρες σε αυτή εδώ την αίθουσα η εισηγήτρια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υιοθεσία εισηγήθηκε να μην ψηφιστεί το επίμαχο άρθρο, αλλά η ίδια αργότερα το ψήφισε», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Κάτω από ισχυρές πιέσεις που δέχεται από τους βαρόνους του κόμματος του ο κ. Μητσοτάκης έρχεται και ψάχνει να βρει ένα πρόσχημα ώστε να μην ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης για κατάτμηση της Β΄ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών, είπε ο κ. Τσίπρας.
Το πρόσχημα αυτό είναι η πρόταση να δοθεί η δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες που κατοικούν στο εξωτερικό, τόνισε και παρατήρησε πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. «κρούει ανοιχτές θύρες».
Αυτούς τους ανθρώπους και ιδιαίτερα αυτούς που τα τελευταία χρόνια αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό και η δική του κυβέρνηση τους έδιωξε στο εξωτερικό. Και σε αυτούς τους ανθρώπους εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα δώσουμε δικαίωμα ψήφου εξ αποστάσεως».
«Απορούν οι εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού συστήματος, πώς είναι δυνατόν να τολμά κάποιος να παραβιάσει τόσο κατάφωρα το κληρονομικό τους δικαίωμα στην εξουσία; Πώς είναι δυνατόν να τολμά κάποιος να γκρεμίζει τα προστατευτικά τείχη που ύψωσαν; Πώς είναι δυνατόν αντί αυτοί σήμερα να παρασημοφορούνται να ελέγχονται για αξιόποινες πράξεις; Αλλά η αγανάκτηση και η οργισμένη απορία τους αποτελεί την άλλη όψη της αλαζονείας τους», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Ταυτόχρονα σημείωσε ότι ο καθένας έχει το αναφαίρετο δικαίωμα στην υπεράσπιση του εαυτού του και το τεκμήριο της αθωότητας δεν είναι απλά σεβαστό αλλά ιερό. Και, ασφαλώς, δεν προσβάλλεται σε καμία περίπτωση από την απαρέγκλιτη τήρηση του κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, παρά τις προβληματικές πτυχές τους, για τις οποίες όμως δεν ευθύνεται η σημερινή κυβέρνηση αλλά οι εμπνευστές τους.
Το ερώτημα πως έγινε το σκάνδαλο Novartis επανέφερε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα και αναρωτήθηκε: «Ξεφύτρωσε από μόνο του; Έπεσε από τον ουρανό ; Δεν υπήρξαν πολιτικά πρόσωπα και κυβερνητικοί παράγοντες που τη κρίσιμη περίοδο ευνόησαν την εταιρεία με τις αποφάσεις τους να έχει παράνομο κέρδος ;»
Παράλληλα απηύθυνε τα εξής ερωτήματα:
«Εκδώσατε ή δεν εκδώσατε τις εν λόγω υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες ευνοήθηκε η Novartis;
Καθορίσατε ή όχι προνομιακά τιμές συγκεκριμένων φαρμάκων της συγκεκριμένης εταιρείας;
Παρακολουθούσατε ή όχι την εξέλιξη των τιμολογήσεων, τη σύνταξη μελετών που κατέτειναν στην δήθεν επιστημονική θωράκιση των επιλογών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας; Ευνοήθηκε η εν λόγω εταιρεία σε σχέση με άλλες ως προς την τάχιστη τιμολόγηση και αποζημίωση των φαρμάκων; Ναι ή όχι ;Ή μήπως δε τα βλέπατε αυτά; Δεν τα ξέρατε; Ή δεν τα επιδιώξατε; Και τολμάτε σήμερα να μας καταγγέλλετε και ως σκευωρούς;
«Ούτε εγώ, ούτε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχουμε καμία πρόθεση να κουκουλώσουμε, να συγκαλύψουμε, να σιωπήσουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε τη μοναδική διαδικασία που μπορεί να ρίξει φως στην υπόθεση και να μην επιτρέψει την σύντομη παραγραφή των αδικημάτων για τα οποία καταγγέλλεστε. pic.twitter.com/OFZ2VMnltA
— Alexis Tsipras (@atsipras) May 18, 2018

«Αντίθετα σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε τη μοναδική διαδικασία που μπορεί να ρίξει φως στην υπόθεση και να μην επιτρέψει την σύντομη παραγραφή των αδικημάτων για τα οποία καταγγέλλεστε», είπε και συνέχισε: «Και αυτή η μοναδική διαδικασία είναι η επιστροφή του φακέλου στην τακτική δικαιοσύνη που είναι και η μόνη αρμόδια να αποφασίσει. Και επειδή το γνωρίζετε, για αυτό εκφράζετε αυτήν τη νευρικότητα και επιθετικότητα. Για αυτό και αποχωρήσατε από την Επιτροπή.
Με τι επιχείρημα; Ότι δήθεν εκεί έπρεπε να γίνει η διερεύνηση. Αλήθεια ποιον κοροϊδεύετε; Αν γινόταν εκεί η διερεύνηση, πράγμα που θα προϋπέθετε ότι η επιτροπή θα δεχόταν λανθασμένα την αρμοδιότητα της, τότε όλα θα κατέληγαν στον καιάδα της παραγραφής».
Η πιο αισχρή παρέμβαση στη δικαιοσύνη είναι η τρομοκράτηση προστατευομένων μαρτύρων και οι μηνύσεις εναντίον δικαστών, είπε ο πρωθυπουργός.
Απάντησε σε υψηλούς τόνους στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και σημείωσε: «Αν δεν είναι παρέμβαση στη δικαιοσύνη η χτεσινή δήλωση του κ. Σαμαρά ότι η υπόθεση θα ανασυρθεί από το αρχείο, τότε τι είναι; Και ο κ. Σαμαράς που το ξέρει; Σκοπεύει να διορίσει κανέναν κολλητό του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου; Δεν αποκλείεται. Το έχει ξανακάνει.
Και για να τελειώνουμε: Ένα πράγμα είναι η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης που θα πάρει το δρόμο της. Και άλλο είναι η λαϊκή συνείδηση. Και όλοι φαντάζομαι γνωρίζουμε τι λέει ο κόσμος έξω για την υπόθεση της Novartis. Ότι κάποιοι τα πήρανε, ότι κάποιοι πλουτίσαν και μακάρι να βρεθούν ικανά στοιχεία για να τιμωρηθούν. Αυτά λέει ο κόσμος. Και ξέρετε γιατί τα λέει ο κόσμος αυτά. Γιατί σας ξέρει καλά, δε θα σας μάθει τώρα».
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-05-18 20:57:39

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ