Τσιόδρας για πανδημία: Επιφυλάξεις για τα self test – Προσοχή στις ηλικίες 20 έως 50 ετών
Τσιόδρας για πανδημία: Επιφυλάξεις για τα self test – Προσοχή στις ηλικίες 20 έως 50 ετών
Έντονες επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των self test εξέφρασε ο Σωτήρης Τσιόδρας, στη διάλεξη με θέμα «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας», της Ακαδημίας Αθηνών. Όπως σημείωσε, αν κάποιος έχει συμπτώματα κορονοϊού και το self test είναι αρνητικό, αυτό δεν τον εξασφαλίζει. Αντιθέτως, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, επιβάλλεται να γίνει επαναληπτικός έλεγχος.

«Γίνεται πολύς λόγος τις τελευταίες εβδομάδες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ για το self test και τη δοκιμασία αυτοδιάγνωσης στο σπίτι. Είναι μία σημαντική πληροφορία που θέλω να τη ξέρετε ενόψει αυτής της δοκιμασίας», είπε ο επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

«Αν έχω συμπτώματα και το self test είναι αρνητικό αυτή τη στιγμή θα πρέπει να κάνω επαναληπτικό έλεγχο, δε με εξασφαλίζει. Δεν πρέπει να εμπιστευτούμε μία δοκιμασία χωρίς να ξέρουμε τους κανόνες λειτουργίας της» σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και έδωσε στη δημοσιότητα ένα σχετικό διάγραμμα», πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας. «Για αυτό σας παρακαλώ να ενημερωθείτε προσεκτικά για το πώς χρησιμοποιείται αυτή η δοκιμασία και τι ακριβώς σημαίνει. Θα υπάρξει επικοινωνιακή καμπάνια» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας εκτίμησε πάντως ότι συνολικά θα υπάρξει όφελος από τα self tests. «Φαίνεται από μελέτες του εξωτερικού ότι ακόμα και αν το 75% των ανθρώπων τα χρησιμοποιήσει λανθασμένα και μόνο ένα 25% απομονωθούν στο σπίτι θα εξακολουθήσει να υπάρχει όφελος. Περιμένουμε όφελος από την εφαρμογή της δοκιμασίας στον γενικό πληθυσμό».