Τ. Χανιώτης: Η Ελλάδα χρειάζεται νέους εκσυγχρονισμένους συνεταιρισμούς στον αγροτικό τομέα (audio)

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική θα πρέπει να αντιμετωπίσει τρεις σοβαρές προκλήσεις τα επόμενα χρόνια που είναι αναγκαίο να αποτυπωθούν και στην χάραξη της αγροτικής πολιτικής και στην Ελλάδα υποστήριξε ο κ. Τάσος Χανιώτης, Διευθυντής Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής-Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου, Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη, ο κ. Χανιώτης επεσήμανε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται τα επόμενα χρόνια οι τιμές των αγροτικών προϊόντων να μειωθούν σημαντικά και αυτό έχει θετικά και αρνητικά τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Σύμφωνα με τον κ. Χανιώτη ένα σημαντικό εργαλείο είναι η διαμόρφωση νέων συνεταιρισμών ή συνεργασιών. Μία δεύτερη πρόκληση είναι η ψηφιοποίηση και η χρήση νέων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα, το οποίο προϋποθέτει προγράμματα παροχής ειδικών συμβουλών και ενδείκνυται για χώρες που έχουν μικρούς κλήρους.
Αν και η Ελλάδα δεν υστερεί στον τομέα αυτό της παροχής συμβουλευτικών σχετικών υπηρεσιών αλλά υστερεί στην επέκταση τους. Επιπλέον, η τρίτη μεγάλη πρόκληση είναι οι νέες περιβαλλοντικές συνθήκες και η κλιματική αλλαγή, και σύμφωνα με τον κ. Χανιώτη η νέα ΚΑΠ θα θέτει αυστηρότερα περιβαλλοντικά κριτήρια.
Για τον κ. Χανιώτη η Ελλάδα βρίσκεται σε μία εξαιρετική θέση καθώς πλέον εξάγει προϊόντα του συγκεκριμένου τομέα υψηλής ποιότητας και με καλές προωθητικές ενέργειες, αλλά θα πρέπει να αλλάξει νοοτροπία ώστε να ενδυναμώσει τις συνέργειες και τις συνεργασίες. Τέλος ο κ. Χανιώτης επεσήμανε ότι η Ελλάδα στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας βρίσκεται στις 10 πρώτες χώρες της ΕΕ αλλά θα πρέπει να συνδέσει τον τομέα αυτό με την γεωργία.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούληwww.ert.gr

2018-05-10 13:30:40

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ