Υγειονομική βόμβα οι 1000 άταφοι νεκροί στο Παλέρμο

0
22

 Σε ένα καυτό και δύσκολο για την Σικελία καλοκαίρι – μεταξύ πυρκαγιών, υψηλών θερμοκρασιών και πανδημίας – η εφημερίδα   Giornale di Sicilia, σε καυστικό άρθρο της αναφέρεται στο σκάνδαλο με τα 1000- πλέον- φέρετρα που παραμένουν άταφα στο νεκροταφείο της Santa Maria dei Rotoli στο Παλέρμο της Σικελίας. από τις αρχές του 2021.

Η αποσύνθεση των νεκρών, όπως αναμεταδίδει η ΕΡΤ, προκαλεί μέχρι και εκρήξεις λόγω «φυσικών διαδικασιών αποσύνθεσης» που προκαλούν χημικές ενώσεις. Αποσύνθεση η οποία συντελείται « κυριολεκτικά κάτω από το φως του ήλιου. Εν ολίγοις, τα φέρετρα καταρρέουν, με όλη τη σημασία της λέξης, λόγω της ζέστης». 

Πράγματι, σήμερα πολλά Ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν πως τα φέρετρα αρχίζουν να σπάνε. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, ο διευθυντής του νεκροταφείου κ. Leonardo Cristofaro δήλωσε πως πολλά από αυτά «στάζουν υγρά» και πως, χωρίς ταφή ή πρόσθετα μέτρα, η κατάσταση θα επιδεινωθεί αναπόφευχτα και θα μετατραπεί σε «σοβαρό υγειονομικό κίνδυνο». 

Το άρθρο της Giornale di Sicilia συνεχίζει: «Όλα αυτά, ενώ o φοβερός καύσωνας αυτών των ημερών αναγκάζει τους θαρραλέους και πιστούς επισκέπτες να υπομείνουν τη δυσωδία και μια περιβαλλοντική κατάσταση ανάξια μιας πολιτισμένης χώρας».

Ο λόγος αυτής της απαράδεκτης εικόνας, η γραφειοκρατία. Πολλές φορές έγινε συζήτηση για αποτέφρωση, αλλά το αποτεφρωτήριο είναι χαλασμένο. Συζητήθηκε και η εκταφή φέρετρων, αλλά στην προκειμένη περίπτωση η νομοθεσία είναι ελλειπής. Και μέσα σε όλα αυτά, οι συγγενείς περιμένουν υπομονετικά και απαρηγόρητοι μέχρι η κατάσταση κάποτε να λυθεί.

Ο δήμαρχος του Παλέρμο κ. Leoluca Orlando μίλησε για το σκάνδαλο που πλήττει το νεκροταφείο της πόλης του και τόνισε πως η έγκριση των έργων αξίας 500 εκ.ευρώ αργεί λόγω της νέας πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, αλλά ελπίζει να δώσει απαντήσεις στους συγγενείς των άταφων νεκρών το συντομότερο δυνατόν.