Υπογραφή ιστορικής συμφωνίας από Ντόναλντ Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν (video)

Κοινή συμφωνία που αποτυπώνει την πρόοδο των συνομιλιών για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, υπέγραψαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προτού αναχωρήσει από τη Σιγκαπούρη (13:30 ώρα Ελλάδος) παραχώρησε συνέντευξη στο Fox News εκφράζοντας αισιοδοξία ότι ο Κιμ θα κάνει αμέσως βήματα για την αποπυρηνικοποίηση, ενώ εξήρε την «ποιότητα της σχέσης του» με τον ισχυρό άνδρα της Πιονγκγιάνγκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να παράσχουν «εγγυήσεις ασφαλείας» και απο την πλευρά της η Βόρεια Κορέα δεσμεύεται ως προς την αρχή «της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου» στο κοινό κείμενο που υπέγραψαν οι Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Kim and Trump sign joint agreement at close of Singapore summit – video
— Guardian World (@guardianworld) June 12, 2018

Εγγυήσεις ασφαλείας στην Β. Κορέα θα παράσχει ο Τραμπ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εγγυηθούν την ασφάλεια της Βόρειας Κορέας, αναφέρεται στο κείμενο. Ο πρόεδρος Τραμπ δεσμεύθηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας» στην Βόρεια Κορέα.
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν επαναλαμβάνει την δέσμευσή του για την «πλήρη αποπυρνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», σύμφωνα με το κοινό κείμενο το οποίο υπεγράφη σήμερα από τον ίδιο και τον Ντόναλντ Τραμπ κατά την διάρκεια της «ιστορικής» συνάντησης κορυφής.

Le document signé ne mentionne pas l’exigence américaine de “dénucléarisation complète, vérifiable et irréversible”, formule qui signifie l’abandon des armes et l’acceptation d’inspections, mais réaffirme un engagement antérieur plus vague #AFP pic.twitter.com/0EQIj2jNJO
— Agence France-Presse (@afpfr) June 12, 2018

Ακολουθεί το κοινό ανακοινωθέν:
Ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν προχώρησαν σε μία συνολική, εις βάθος και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα που άπτονται της εγκαθίδρυσης νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και της οικοδόμησης ενός διαρκούς και σταθερού καθεστώτος ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο. Ο πρόεδρος Τραμπ δεσμεύτηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην ΛΔ της Κορέας και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν επανέλαβε την σταθερή και ακλόνητη δέσμευση για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.
Πεπεισμένοι ότι η εγκαθίδρυση νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΛΔ της Κορέας θα συμβάλουν στην ειρήνη και την ευημερία στην Κορεατική Χερσόνησο και τον κόσμο, και αναγνωρίζοντας ότι η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μπορεί να προωθήσει την αποπυρηνικοποιηση της Κορεατικής Χερσονήσου, οι πρόεδροι Τραμπ και Κιμ Γιονγκ-Ουν δηλώνουν τα εξής:
1. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΛΔ της Κορέας δεσμεύονται στην εγκαθίδρυση νέων σχέσεων ΗΠΑ-ΛΔ της Κορέας σύμφωνα με την επιθυμία των λαών των δύο χωρών για ειρήνη και ευημερία.
2. Οι ΗΠΑ και η ΛΔ της Κορέας θα ενώσουν τις προσπάθειές τους για την οικοδόμηση διαρκούς και σταθερού καθεστώτος ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο.
3. Επαναδιατυπώνοντας την Δήλωση της Πανμουντζόν, της 27ης Απριλίου 2018, η ΛΔ της Κορέας δεσμεύεται να εργασθεί για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.
4. Οι ΗΠΑ και η ΛΔ της Κορέας δεσμεύονται για την αποκατάσταση των λειψάνων των αιχμαλώτων πολέμου και των αγνοουμένων, συμπεριλαμβανομένου του επαναπατρισμού εκείνων που έχουν ταυτοποιηθεί.
Εχοντας αναγνωρίσει ότι η συνάντηση κορυφής ΗΠΑ-ΛΔ της Κορέας – της πρώτης στην ιστορία- υπήρξε ένα καθοριστικό γεγονός μεγάλης σημασίας και ξεπερνώντας δεκαετίες εντάσεων και εχθρότητας ανάμεσα στις δύο χώρες και για την έναρξη ενός νέου μέλλοντος, ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν δεσμεύονται να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις αυτού του κοινού ανακοινωθέντος πλήρως και ταχέως. Οι Ηνωμένες πολιτείες και η ΛΔ της Κορέας δεσμεύονται να έχουν επακόλουθες διαπραγματεύσεις υπό τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και έναν αντίστοιχα υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΛΔ της Κορέας στην πλησιέστερη δυνατή ημερομηνία για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της συνάντησης κορυφής ΗΠΑ-ΛΔ της Κορέας.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ των Ηνωμένων Πολιτειών και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δμοκρατίας της Κορέας δεσμεύθηκαν να συνεργασθούν για την ανάπτυξη νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΛΔ της Κορέας και για την προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στην Κορεατική Χερσόνησο και τον κόσμο.

Ιστορική συνάντηση Τραμπ – Κιμ στη Σιγκαπούρη (video)

«Είμαστε περήφανοι για αυτό που συμβαίνει σήμερα. Αναπτύξαμε ένα ιδιαίτερο δεσμό», τόνισε ο Αμερικάνος πρόεδρος και έκανε λόγο για την υπογραφή ενός ιστορικού εγγράφου.

«Αποφασίσαμε να αφήσουμε το παρελθόν πίσω» δήλωσε από την πλευρά του ο Βορειοκορεάτης ηγέτης και έκανε λόγο για μια μείζονος σημασίας αλλαγή.
Ο πρόεδρος Τραμπ βεβαίωσε την ίδια ώρα ότι προτίθεται να προσκαλέσει τον Κιμ στον Λευκό Οίκο. «Ασφαλώς», απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για μια πιθανή πρόσκληση του Κιμ στην Ουάσινγκτον.

Donald Trump and Kim Jong-un sign document, shake hands and make history
— Daily Mail US (@DailyMail) June 12, 2018

Τραμπ: Είναι μια μεγάλη μέρα για την ιστορία του κόσμου
Εποικοδομητική η ιστορική συνάντηση με τον Κιμ Γιονγ Ουν δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ιστορική συνάντηση στη Σιγκαπούρη.
«Είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε σελίδα στην ιστορία των σχέσεων των δυο χωρών μας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως «οι εχθροί μπορεί να γίνουν φίλοι, μας διδάσκει η ιστορία». Ωστόσο επισήμανε πως χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να προχωρήσει η αποπυρηνικοποίηση ενώ οι κυρώσεις θα αρθούν όταν επιβεβαιωθεί ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία.
«Ο πρόεδρος Κιμ δεσμεύτηκε για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας ενώ δήλωσε ότι έχει ήδη αρχίσει να διαλύει μέρος του οπλοστασίου της» τόνισε ο Τραμπ.
«Είναι μια μεγάλη μέρα για την ιστορία του κόσμου» σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και τόνισε ότι «δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση. Θα ήθελα να επιστρέψουν οι στρατιώτες μας από την Νότια Κορέα, θα καταφέρουμε να εξοικονομήσουμε σημαντικούς πόρους. Δεν θα γίνει όμως πριν δούμε συγκεκριμένα πράγματα».
«Η διαδικασία θα ξεκινήσει αμέσως» συμπλήρωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

LIVE: President Trump holds a news conference after meeting Kim Jong Un.
— Breaking News (@BreakingNews) June 12, 2018

Η πρώτη ιστορική συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν ολοκληρώθηκε μετά από περίπου τέσσερις ώρες στο νησί Σεντόνα της Σιγκαπούρης. Ξεκίνησε στις 04:00 ώρα Ελλάδας και ακολούθησε γεύμα εργασίας.

Διεθνείς αντιδράσεις
Το γραφείο του προέδρου της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι χρειάζεται διευκρινίσεις για τις προθέσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά τη δήλωσή του ότι η Ουάσινγκτον θα σταματήσει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. «Σε συντονισμό με τους εταίρους μας της ROK [Νότια Κορέα], θα συνεχίσουμε την τρέχουσα στρατιωτική στάση μας μέχρι να λάβουμε ενημερωμένη καθοδήγηση από το υπουργείο Άμυνας (DoD) και/ή τη Διοίκηση Ινδικού-Ειρηνικού», ανακοίνωσε εκπρόσωπος των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Κορέα (USFK) διευκρινίζοντας πως οι USFK δεν έχουν λάβει οποιαδήποτε οδηγία να σταματήσουν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας είναι έτοιμη να «διενεργήσει κάθε δραστηριότητα επαλήθευσης» για τις βορειοκορεατικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, δήλωσε ο επικεφαλής της IAEA.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε «βασικό και απαραίτητο στάδιο» προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου,χαιρετίζοντας την κοινή δήλωση που υπογράφηκε από τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας.
«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», προειδοποίησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κρίνοντας πάντως θετική τη συνάντηση : «Και εμείς επίσης, όπως κι εσείς, βλέπουμε τηλεόραση, παρακολουθούμε τις δηλώσεις που κάνουν και οι δύο πλευρές. Κείμενα δεν είδαμε. Κατά την άποψη μου ακόμη δεν έχουν δημοσιευθεί» δήλωσε.
«Το Πεκίνο καλωσορίζει την διεξαγωγή της συνάντησης κορυφής μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας κι ελπίζει ότι οι δύο χώρες, μπορούν να επιτύχουν μία βασική συναίνεση για την επίτευξη της αποπυρηνικοποίησης», δήλωσε ο υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος Γουάνγκ Γι.
«Ο Κιμ Γιονγκ -Ουν κέρδισε το λαχείο», γράφει η ιταλική La Repubblica. Και για τον Τραμπ, βέβαια, η θετική προβολή, τις ώρες αυτές, είναι εντυπωσιακή», γράφει η εφημερίδα. «Ο Τραμπ θα προσπαθήσει να μείνει στην Ιστορία ως ο ηγέτης της Επικίνδυνης Αποστολής της τρίτης χιλιετίας. Αναμένουμε λεπτομέρειες, όμως, σχετικά με το τι πραγματικά υποσχέθηκε και τι είδους υποχωρήσεις έκανε η αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας», συμπληρώνει. «Προς το παρόν ο Κιμ και ο Τραμπ μπορούν να «λιάζονται» κάτω από το φιλικό φως των προβολέων, αφού η επιστημονική φαντασία έγινε πραγματικότητα. Στην συνέχεια, βέβαια, θα πρέπει να γίνουν οι ρεαλιστικοί λογαριασμοί με αυτή την πραγματικότητα», σημειώνει τέλος η La Repubblica.
Ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο θεωρεί ότι η πλήρης αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία, παρότι η καταστροφή των πυρηνικών όπλων δεν θα χρειαστεί πολύ χρόνο.

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuterswww.ert.gr

2018-06-12 08:47:27

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ