Υπουργείο ΨΗΠΤΕ: Πρόσω ολοταχώς για την ψηφιακή ανάπτυξη

Έως το 2021 η Ελλάδα θα έχει υπερκαλύψει το ψηφιακό χάσμα που τη χωρίζει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ενταχθεί στην ομάδα των πρωτοπόρων ψηφιακά χωρών. Αυτός είναι ο στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, όπως δήλωσε ο γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας στην ΕΡΤ2 φιλοξενούμενος στην εκπομπή του Επιχειρήματα.
Σήμερα στα σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα η Ελλάδα υστερεί, ευρισκόμενη στην 28η θέση της ΕΕ λόγω της αδράνειας της Πολιτείας, της φυσικής ροπής προς την αδράνεια των εταιρειών τηλεφωνίας ως προς τις επενδύσεις τα τελευταία 20 χρόνια, και του ανεπαρκούς ρυθμιστικού πλαισίου που δεν ευνοούσε τις επενδύσεις, όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολύ χαμηλές ταχύτητες, με τη χώρα να κατατάσσεται 86η παγκοσμίως, όταν η Αλβανία βρίσκεται στην 83η θέση.

€4.5 δισ. δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες έως το 2022
Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής ύψους 700 εκατ. έχουν ξεκινήσει επενδύσεις άνω των €3 δισ., οι οποίες ξεπερνούν τα €4.5 δισ., αν συνυπολογιστούν οι επενδύσεις στα νέα δίκτυα 5G και οι πρωτοβουλίες της Πολιτείας έως το 2022. Ήδη η ΕΕΤΤ Γενική Γραμματεία έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με τους δήμους Καλαμάτας, Ζωγράφου και Τρικκαίων για την ανάπτυξη πιλοτικών δικτύων με στόχο να καταγράψουν τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στην εμπορική ανάπτυξή τους, ώστε να διορθωθούν έως την εφαρμογή τους. Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής είναι η Ελλάδα να γίνει από τις πρώτες χώρες στην ανάπτυξη των νέων δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων και να επωφεληθούν οι πολίτες και η οικονομία συνολικα από τα χαρακτηριστικά των δικτύων 5G, όπως οι υπερυψηλές ταχύτητες και η μεταφορά μεγάλου όγκου δεδομένων. Σε αυτό πλαίσιο, το Υπουργείο προωθεί νέο νομοσχέδιο που θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση, αλλάζοντας το σύστημα αδειοδότησης των κεραιοσυστημάτων, αυστηροποιώντας και επιταχύνοντας παράλληλα τη διαδικασία, ώστε να διαμορφωθούν το συντομότερο δυνατό υπερσύγχρονες υποδομές δικτύων κινητών επικοινωνιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας.

Έως και 50% των κερδών επενδύουν σε νέα δίκτυα οι πάροχοι κινητών επικοινωνιών
Στα νέα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων στις κινητές επικοινωνίες αναφέρθηκε και ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) στο NEWS247 και την εκπομπή της δημοσιογράφου Νικόλ Λειβαδάρη το Σάββατο 07 Οκτωβρίου. Ήδη η Ελλάδα έχει πλήρη κάλυψη με δίκτυα 4G, τα οποία είναι τα καλύτερα στην Ευρώπη σε ταχύτητες, ενώ τα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα αυξήσουν την ταχύτητα σε 1GB και άνω, αλλάζοντας την καθημερινότητά μας, σύμφωνα με τον κ. Στεφανόπουλο. Όπως εξήγησε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ, τα δίκτυα 5G θα διασυνδέσουν εκατομμύρια συσκευών, οι όποιες σήμερα δεν μπορούν να συνδεθούν με υφιστάμενες τεχνολογίες, π.χ. αυτοκινούμενα οχήματα και γενικότερα μέσα μεταφοράς, βιομηχανικό εξοπλισμό, ιατρικά μηχανήματα κ.α., βελτιώνοντας την παραγωγικότητα των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημιουργώντας ένα άλλο επίπεδο συνεργασίας πολίτη με τη δημόσια διοίκηση και τοπική οικονομία. Οι πάροχοι κινητών επικοινωνιών είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα και αναμένεται να επενδύσουν έως και το 50%των κερδών τους τα επόμενα χρόνια σε δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων, διαμορφώνοντας τη βάση για να γίνει η χώρα τόπος επενδύσεων στην τεχνολογική καινοτομία.
Γ. Στεφανόπουλος: η Ελλάδα να γίνει προορισμός επενδύσεων τεχνολογικής καινοτομίας
Αυτή η ευκαιρία σχετίζεται άμεσα με το εθνικό ευρυζωνικό σχέδιο και την στρατηγική για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας, εξήγησε ο κ. Στεφανόπουλος και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει απευθύνει κάλεσμα και στη βιομηχανία να συνδράμει με προτάσεις. Κρίσιμη προϋπόθεση αποτελεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο πιο ευέλικτο στην αδειοδότηση των επενδύσεων στις υποδομές και η παροχή ισχυρών κινήτρων στην ανάπτυξη της εγχώριας επιχειρηματικότητας στη βάση της αξιοποίηση των δικτύων 5G, αλλά και για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.www.ert.gr

2018-10-09 12:40:18

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ