Υποχρεωτικό εμβολιασμό για κατηγορίες εργαζομένων εξετάζει ο Σολτς

0
22

Ο Όλαφ Σολτς, ο σοσιαλδημοκράτης που ετοιμάζεται να γίνει ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα εντείνει την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και θα εξετάσει το ενδεχόμενο να καταστήσει υποχρεωτικό εμβολιασμό για το υγειονομικό προσωπικό και άλλους βασικούς εργαζόμενους.

Ο Σολτς ανακοίνωσε τα μέτρα κρίσης για την καταπολέμηση των ρεκόρ λοιμώξεων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά τη συμφωνία για τον σχηματισμό κεντροαριστερής κυβέρνησης συνασπισμού με τους Πράσινους και τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες.

«Ακόμα δεν έχουμε νικήσει τον κορωνοϊό. Μέρα με τη μέρα αγωνιζόμαστε για νέα ρεκόρ», είπε ο Σολτς στους δημοσιογράφους στην εναρκτήρια ομιλία του.

Παραδόξως, μόλις το 68% περίπου των 83 εκατομμυρίων ανθρώπων της Γερμανίας είναι εμβολιασμένοι, αφήνοντας την κοινωνία ανοιχτή σε ένα τέταρτο κύμα λοιμώξεων που σπάει ρεκόρ από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Delta — και πλημμυρίζοντας τις μονάδες εντατικής νοσηλείας με ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση.

«Πρέπει να εμβολιαστούμε και να δώσουμε αναμνηστικές δόσεις για να αποτρέψουμε την εξάπλωση του ιού», είπε ο Σολτς. «Ο εμβολιασμός είναι η διέξοδος από αυτήν την πανδημία».

Η έκκληση του Σολτς για περιορισμένη εντολή εμβολίου έρχεται σε αντίθεση με τη γειτονική της Γερμανίας, Αυστρία, η οποία την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα καταστήσει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για τον γενικό πληθυσμό. Αρκετοί περιφερειακοί ηγέτες στη Γερμανία ζήτησαν, εν τω μεταξύ, για εθνική εντολή εμβολίου.

Σε μια νέα κίνηση, ο Σολτς είπε επίσης ότι θα δημιουργήσει μια ομάδα ειδικών συμβούλων στο γραφείο του για να παρακολουθεί την πρόοδο της πανδημίας και θα του δίνει αναφορά σε καθημερινή βάση.

Η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν είχε τέτοια βασική ομάδα, η οποία σύμφωνα με τους επικριτές συνέβαλε στην έλλειψη συντονισμού στον χειρισμό της πανδημίας από την κυβέρνησή της. Η πρόταση του Όλαφ Σολτς μοιάζει με την Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (SAGE), η οποία έχει συμβουλεύσει τη βρετανική κυβέρνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico