Υποχωρεί η υψηλή δημοτικότητα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς – ΚΟΣΜΟΣ

Μία αρκετά αισθητή υποχώρηση τόσο της δημοτικότητας του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, όσο και της δύναμης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του, έπειτα από την εντυπωσιακή εκτίναξη των ποσοστών τους κατά τους δύο πρώτους μήνες της πανδημίας του κορονοϊού, διαπιστώνει νέα αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση.

«Η πολιτική εκτίναξη στα ύψη έχει τελειώσει για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», σχολιάζει ο επικεφαλής του γνωστού Ινστιτούτου Ερευνών Market Βέρνερ Μπόιτελμαγιερ, ανακοινώνοντας την μείωση του ποσοστού που θα αποσπούσε σε περίπτωση απευθείας εκλογής καγκελάριου ο Σεμπάστιαν Κουρτς στο 38%, έναντι του 46% σε ανάλογη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου πριν από τέσσερις εβδομάδες.

Αντίστοιχα, η τωρινή δημοσκόπηση καταγράφει μία πτώση της δύναμης του Λαϊκού Κόμματος από το 36% πριν από ένα μήνα, σε 31% σήμερα, ενώ την ίδια στιγμή, οι Πράσινοι, που συγκυβερνούν με το Λαϊκό Κόμμα στην Αυστρία από τις 7 Ιανουαρίου, παρουσιάζουν μία βελτίωση στο 16% έναντι του 12% πριν από τέσσερις εβδομάδες.

Γεγονός είναι πως, τόσο στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου, όσο και στην νέα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξακολουθούν να υστερούν σημαντικά απέναντι στο Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Συγκεκριμένα, οι Σοσιαλδημοκράτες εμφανίζονται με ποσοστό 17%, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων (που συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαίου 2019) με 8% και το ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με 6%.

Σημαντική υποχώρηση της μεγάλης δημοτικότητας του ομοσπονδιακού καγκελάριου, διαπίστωνε στις 22 Μαίου και η τότε αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της εφημερίδας Der Standard, η οποία τόνιζε πως, συγχρόνως με την επιστροφή στην κανονικότητα της ζωής του πληθυσμού στη χώρα, επιστρέφει σε “κανονικά” επίπεδα και η δημοτικότητα του Σεμπάστιαν Κουρτς

«Οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα και επιδιώκουν μία αναθέρμανση της οικονομίας, ωστόσο ταυτόχρονα δεν είναι πλέον πρόθυμοι να θεωρούν τον Σεμπάστιαν Κουρτς φωτεινή μορφή», είχε επισημάνει ο Ντάβιντ Πφάρχοφερ, ο επικεφαλής της δημοσκοπικής έρευνας για λογαριασμό της εφημερίδας.

Ο ίδιος συμπλήρωνε πως «όταν τον Απρίλιο η κατάσταση λόγω κορονοϊού αξιολογούνταν ως ιδιαίτερα απειλητική, ο ένας στους δύο πολίτες δήλωνε ότι θα ψήφιζε τον Κουρτς, στην περίπτωση άμεσης εκλογής καγκελάριου, ενώ τώρα αυτό δηλώνει μόνον λίγο παραπάνω από ένας στους τρεις».

Σε ποσοστά – όπως προέκυπταν από εκείνη τη δημοσκόπηση – ένα ποσοστό 33% των ερωτηθέντων θα έδιναν την ψήφο τους στον Σεμπάστιαν Κουρτς σε μία απευθείας εκλογή του καγκελάριου, ενώ στις αρχές Μαίου το αντίστοιχο ποσοστό κυμαινόταν μεταξύ 40 και 45%, και στα μέσα Απριλίου υπερέβαινε μάλιστα και το 50%.

Την ίδια στιγμή, την διαφορά του ποσοστού του Σεμπάστιαν Κουρτς σήμερα, από εκείνο στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις, δεν φαίνεται να «καρπώνονται» οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων, καθώς οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση δηλώνουν, σε ποσοστό 35%, πως δεν γνωρίζουν ποιον θα ψήφιζαν σε μία απευθείας εκλογή του καγκελάριου.

Πάντως, οι συνεχείς δημόσιες εμφανίσεις στελεχών της κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού στην Αυστρία, φαίνεται να έχουν ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο σχεδόν αποκλειστικά και μόνον για το Λαϊκό Κόμμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ