Υποχώρηση Πούτιν για την αποστολή της IAEA

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δέχθηκε η αποστολή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος τελεί υπό ρωσικό έλεγχο στη νότια Ουκρανία και αποτελεί στόχο επαναλαμβανόμενων βομβαρδισμών, να περάσει από την Ουκρανία και όχι από τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα το Ελιζέ.

Ο πρόεδρος Πούτιν δέχτηκε να “αναθεωρήσει το (αρχικό) αίτημα” της Μόσχας μια τέτοια αποστολή να περάσει από τη Ρωσία, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο πρόεδρο, την πρώτη τους από τις 28 Μαΐου.

“(Ο Πούτιν) δέχτηκε η αποστολή να μεταβεί εκεί στο πλαίσιο του σεβασμού της ουκρανικής κυριαρχίας και συνεπώς να περάσει από την Ουκρανία υπό κυβερνητικό έλεγχο”, πρόσθεσε το Ελιζέ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό ήταν μια απαίτηση του Κιέβου όπως και του Παρισιού.

“Είναι απολύτως αναγκαίο, νόμιμο, απαραίτητο για λόγους ουκρανικής κυριαρχίας”, ανέφερε η γαλλική προεδρία.

“Δεν συζητείται καν ότι μέσω του τετελεσμένου γεγονότος της ρωσικής κατοχής ενός ορισμένου αριθμού ουκρανικών εδαφών (…) η διεθνής κοινότητα ή η ΙΑΕΑ φέρουν την παραμικρή μορφή νομιμότητας σε αυτή την κατοχή περνώντας από τη Ρωσία”, επέμεινε ένας σύμβουλος του προέδρου Μακρόν.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας ζήτησαν, στο τέλος αυτής της συνομιλίας, να διοργανωθεί “το συντομότερο δυνατό” μια επιθεώρηση στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, προκειμένου αυτή να αξιολογήσει την κατάσταση επί τόπου.

Το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής που κατελήφθη στις αρχές Μαρτίου, έχει γίνει στόχος από τα τέλη Ιουλίου βομβαρδισμών για τους οποίους η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται.

Η αποστολή ειδικών της ΙΑΕΑ θα απαιτήσει επίσης μια “κατάπαυση του πυρός”, “τουλάχιστον για όσο διαρκεί η αποστολή”, σημείωσε το Ελιζέ.

“Δεν είναι απλό να διαπραγματεύεσαι μια εκεχειρία αυτή καθαυτή αλλά πρέπει να διασφαλίσεις απολύτως ότι η αποστολή της ΙΑΕΑ θα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ικανοποιητικές συνθήκες φυσικής ασφάλειας”, δήλωσε ο προεδρικός σύμβουλος

“Αυτό απαιτεί παύση των μαχών τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της αποστολής και εάν είναι δυνατόν, και το ευχόμαστε ενθέρμως, πέραν αυτής, έτσι ώστε να έχουμε όλοι ορατότητα για το μέλλον και να είμαστε βέβαιοι ότι ο σταθμός της Ζαπορίζια είναι ένα ασφαλές μέρος”, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ