Φίλιππος Βενετόπουλος: «Mε σωστή λογική και στρατηγική θα ανακάμψουμε»

Ο Φίλιππος Βενετόπουλος ξεκίνησε από την οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, την «Variety Cruises» βραβευμένη διεθνώς ως η καλύτερη εταιρία μπουτίκ κρουαζιέρας και σήμερα διευθύνει μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες κρουαζιέρας στην Αυστραλία την «Interpid». Μίλησε στο ert.gr και την Αλέκα Σταυροπούλου για την επαγγελματική εμπειρία του στην μακρινή χώρα, τα επιχειρηματικά του σχέδια στο μέλλον με πρώτο ένα ξενοδοχείο στη Φολέγανδρο σε συνεργασία με έλληνα σχεδιαστή, τις προοπτικές στην ελληνική οικονομία που όπως είπε είναι στα χέρια των νέων και εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη χώρα μας στον τομέα του τουρισμού. Εταιρίες όπως η Royal Caribbean και η Carnival Cruises αυξάνουν τις ημέρες λειτουργίας τους στα ελληνικά ύδατα, άρα και το μέλλον της κρουαζιέρας στην Ελλάδα φαίνεται λαμπρό, αναφέρει ο κος Βενετόπουλος.

Πείτε μας λίγα λόγια για το αντικείμενο των σπουδών σας και την εργασιακή σας εμπειρία προτού δραστηριοποιηθείτε προσωπικά στο εξωτερικό.
Καλησπέρα κυρία Σταυροπούλου. Ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (Deree College), με ειδικότητα στα χρηματοοικονομικά. Μετά εργάστηκα για ένα χρόνο στην τράπεζα Πειραιώς στο Λονδίνο στο credit desk. Αφού ολοκλήρωσα την στρατιωτική μου θητεία, ξεκίνησα να εργάζομαι στην Variety Cruises ως πωλητής για τις Σκανδιναβικές χώρες. Το 2011 αποφάσισα να κάνω το μεταπτυχιακό μου στη Νέα Υόρκη και πιο συγκεκριμένα στο NYU με ειδικότητα στα ξενοδοχειακά και χρηματοοικονομικά. Επέστρεψα στην Ελλάδα το 2013 αναλαμβάνοντας ένα σημαντικό μέρος του μάρκετινγκ και των πωλήσεων της Variety Cruises. Στα τέλη του 2016 μου ήρθε μια πρόταση από την Αυστραλία για vα αναλάβω την θέση του διευθυντής μικρής κρουαζιέρας στην Intrepid Travel.
Η Variety Cruises είναι η οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο της κρουαζιέρας στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, βραβευμένη ως η καλύτερη εταιρία μπουτίκ κρουαζιέρας στον κόσμο.
Ποιο το κίνητρο να χαράξετε αυτόνομη επαγγελματική πορεία;
Από μικρός ήθελα να δημιουργώ, να εμπνέω αλλά και συγχρόνως να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Όσο τυχερός και αν είμαι για να έχω μία τέτοια οικογενειακή επιχείρηση, άλλο τόσο δύσκολο είναι για μένα. Πάντα για κάποιον τρίτο είσαι ο γιός του μπαμπά και είναι πολύ δύσκολο εάν όχι ακατόρθωτο να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των συναδέλφων σου.
Αυτό εμένα δεν μου άρεσε κι έτσι δεν μπόρεσα να συμβιβαστώ. Το βασικό μου πάντως κίνητρο για αυτή μου την απόφαση είναι η φιλοδοξία μου να προσπαθήσω να αλλάξω τον κόσμο προς το καλύτερο. Και ο πιό γρήγορος τρόπος που γνωρίζω είναι με την προσωπική εκπλήρωση των επαγγελματικών στόχων και ενός οράματος που για μένα συμπεριλαμβάνει την επέκταση και την βελτίωση του τουρισμού.
Είστε διευθυντής σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες κρουαζιέρας στην Αυστραλία στην Intrepid, ποιος είναι ο ρόλος σας εκεί? πόσο καιρό είστε σε αυτή τη θέση;
Η Intrepid Travel ειδικεύεται στον τομέα μικρών group μέχρι 12 ταξιδιωτών ανά τον κόσμο. Παρέχουμε ταξίδια σε 7 ηπείρους με πάνω από 1200 πακέτα.
Βρίσκομαι στην εταιρία από τις αρχές του 2017 και ξεκίνησα ως διευθυντής κρουαζιέρας μέχρι 50 επιβατών. Πρόσφατα πήρα προαγωγή σε διευθυντής του marine department αναλαμβάνοντας όλα μας τα προϊόντα που έχουν σχέση με θάλασσα. Από τα ιστιοπλοϊκά μας μέχρι κρουαζιερόπλοια στην Ανταρκτική.
Στην οικογενειακή επιχείρηση έχετε κάποιον ενεργό ρόλο σήμερα;
Πέραν από συμβουλευτικό ρόλο, όχι.
Ποια η εμπειρία σας μέχρι σήμερα από την παραμονή σας στην Αυστραλία;
Πραγματικά η Αυστραλία είναι ένας άλλος κόσμος. Η ποιότητα ζωής, οι άνθρωποι και οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές από την Ελλάδα. Είμαι υπερβολικά τυχερός καθώς και η σύντροφός μου αποφάσισε να με ακολουθήσει σε αυτό το ταξίδι κι έτσι η προσαρμογή είναι πολύ πιο ομαλή.
Βλέπετε διαφορές στον τομέα της κρουαζιέρας εκεί σε σχέση με την Ελλάδα;
Φυσικά και υπάρχουν αρκετές ορατές διαφορές. Ο καταναλωτής, τα media και οι εταιρίες είναι αρκετά πιο εξοικειωμένοι με τον τομέα τις κρουαζιέρας. Θεωρώ όμως πως στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ καλές υποδομές για την εκτέλεση μιας κρουαζιέρας. Το know how των ελληνικών ναυτικών είναι πολύ μεγάλο.
Σε ποιες περιοχές η εν λόγω εταιρία πραγματοποιεί δρομολόγια;
Κυρίως πραγματοποιούμε ταξίδια στην Μεσόγειο αλλά και στην Νοτιοανατολική Ασία σε χώρες όπως το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη καθώς και σε χώρες όπως η Ισλανδία και η Ελλάδα.

Είναι ακριβά ταξίδια, απευθύνονται στον μέσο τουρίστα;
Tα ταξίδια μας δεν είναι ακριβά για αυτά που παρέχουν στον πελάτη. Aν τα συγκρίνεις με ένα επταήμερο ταξίδι σε ξενοδοχείο 4 αστέρων με μέσο μεταφοράς κάποιο λεωφορείο ή τραίνο τότε ίσως ναι. Εμείς απευθυνόμαστε στον μέσο Αυστραλό, Αμερικανό και Ευρωπαίο που έχει disposable income για διακοπές αυτού του είδους.
Η Variety cruises σε ποιες περιοχές κάνει δρομολόγια, σε ποιο κοινό απευθύνεται είναι ακριβά τα ταξίδια;
H Variety δραστηριοποιείται σε 14 χώρες ανά τον κόσμο! Από το Bali και την Κούβα μέχρι την Γκάμπια και την Σενεγάλη. Απευθύνεται στο ίδιο κοινό με την Intrepid αν και τα πακέτα της είναι πιο flexible και δίνουν στον πελάτη την ευκαιρία να κάνει το δικό του πρόγραμμα στο κάθε προορισμό.
Ποια στοιχεία κάνουν τη διαφορά στην εταιρία σας;
To βασικό στοιχείο που κάνει την διαφορά είναι τα χρόνια εμπειρίας στον χώρο της μικρής κρουαζιέρας. Επίσης και το γεγονός ότι έχει vertical approach. Δηλαδή, έχει όλο το βάθος στην δουλειά. Χτίζει, λειτουργεί, πουλάει και προμοτάρει τα πλοία της η ίδια.
Ποια τα επόμενα σχέδια της εταιρίας;
Τα σχέδια δεν έχουν αλλάξει από τότε που ξεκίνησε την εταιρία ο παππούς μου. Και αυτό είναι το να είμαστε πρωτοπόροι στον χώρο της μικρής κρουαζιέρας. Θα έλεγα το επόμενο μεγάλο σχέδιο που δρομολογείται είναι η εισαγωγή σε κάποιο Χρηματιστήριο αν και άλλοι είναι οι αρμόδιοι για να σας απαντήσουν.
Πως βλέπετε το μέλλον της κρουαζιέρας στην Ελλάδα;
Η Ελλάδα έχει πάρει πάλι τα πάνω της γενικότερα στον τουρισμό. Έτσι και η κρουαζιέρα θα παίξει σημαντικό ρόλο. Εταιρίες όπως η Royal Caribbean και η Carnival Cruises αυξάνουν τις ημέρες λειτουργίας τους στα ελληνικά ύδατα οπότε και το μέλλον είναι λαμπρό.

Σκέφτεστε να κάνετε κάτι άλλο εδώ;
Με την ζήτηση να είναι πολύ μεγάλη υπάρχει σκέψη για επιπρόσθετο πλοίο στην Ελλάδα.

Ποιες ευκαιρίες επαγγελματικές στο επιχειρείν βλέπετε να υπάρχουν στην Αυστραλία ή και αλλού στο εξωτερικό για τους Έλληνες μετανάστες που έχουν ικανότητες και τόλμη να δράσουν;
Νομίζω πως οι ευκαιρίες δεν έχουν σύνορα. Αν κάποιος έχει όνειρα, όρεξη και πάθος για δουλειά τότε τίποτα δεν τον σταματά. Αυτό που σου παρέχει το εξωτερικό είναι σταθερότητα σε σχέση με την Ελλάδα, όπου δυστυχώς με τις τωρινές συνθήκες τα πράγματα είναι αμφίβολα.
Είναι και άλλοι Έλληνες στην Αυστραλία που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό με αξιώσεις και προοπτική;
Για να σου είμαι ειλικρινής, δεν γνωρίζω. Προσπαθώ να συναναστρέφομαι με ξένους όσο μπορώ. Όχι γιατί αποφεύγω τους Έλληνες αλλά γιατί θέλω να διευρύνω τις γνώσεις μου σε σχέση με άλλες κουλτούρες.
Πως βλέπετε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας;
Πιστεύω πως στην Ελλάδα έχουμε φοβερό competitive advantage στον χώρο του τουρισμού, της ενέργειας αλλά και της εξαγωγής τροφίμων. Οι προοπτικές είναι στα χέρια των νέων στο να μην επιτρέψουν σε κανέναν να μας εμποδίσει απ’ το να ανθήσουμε σαν οικονομία.
Που υπάρχουν ευκαιρίες για τους νέους επιχειρηματίες, εδώ και στο εξωτερικό, τι θα συμβουλεύατε έναν νέο σαν και εσάς που έχει τις προϋποθέσεις να επιτύχει;
Όπως είπα και προηγουμένως! Πάθος, επιμονή, υπομονή και σκληρή δουλειά. Κανένας δεν μπορεί να σε αποτρέψει αν έχεις βάλει στόχο και αν δεν το βάζεις κάτω. Οι ευκαιρίες είναι παντού και είναι μέσα στις δυνατότητες του καθενός να τις επιτύχει. Γνώρισα ένα παιδί από την Σρι Λάνκα που μέσα απ’ το google maps κατάφερε να φτιάξει έναν αλγόριθμο (ανά τον κόσμο) με τον οποίο οι αλυσίδες πολυεθνικών μπορούν να προσδιορίσουν που να ανοίξουν το επόμενο τους κατάστημα, και αυτό το δημιούργησε απ’ το pc του στην Σρι Λάνκα!
Ποια τα βασικά προβλήματα στο επιχειρείν (στον τομέα της κρουαζιέρας ή και του τουρισμού) που πρέπει να λύσει η χώρα προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία της;
Το βασικό πρόβλημα για εμένα είναι η νοοτροπία! Προσωπική μου άποψη είναι πως πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί, επαγγελματίες και να μην περιμένουμε από κανέναν να κάνει κάτι για εμάς. Η τύχη είναι στα χέρια μας και με σωστή λογική και στρατηγική θα ανακάμψουμε.
Ποια οι επόμενες επιχειρηματικές κινήσεις, ποια τα σχέδιά σας στο επιχειρείν;
Δύο από τα όνειρά μου είναι να χτίσω ένα μικρό boutique ξενοδοχείο στην Φολέγανδρο (σε συνεργασία με γνωστό Έλληνα σχεδιαστή) καθώς και να ξεκινήσω ένα εστιατόριο μιας και η μαγειρική είναι το hobby μου. www.ert.gr

2018-06-01 12:30:44

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ