Φαντάζομαι ήδη τους τίτλους «Ακροδεξιός, Ευρωπαίος ρατσιστής, ο Δούρειος Ίππος του Πούτιν»

«Είμαι εδώ για να σας πω ότι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας», είπε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν όταν ανέβηκε στη σκηνή σε μεγάλη συγκέντρωση Αμερικανών συντηρητικών στο Τέξας. 

Ο Όρμπαν άνοιξε την Πέμπτη τη Διάσκεψη Πολιτικής Δράσης των Συντηρητικών στο Ντάλας προτρέποντας το δεξιό ρεπουμπλικανό πλήθος να ακολουθήσει το παράδειγμά του στην Ουγγαρία. Έθιξε πολλά από τα θέματα που θα βρίσκαμε σε μια τυπική ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος θα ανέβει στη σκηνή το Σάββατο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τάχθηκε κατά της μετανάστευσης, της παγκοσμιοποίησης και της ρευστότητας των φύλων και ισχυρίστηκε ότι θα δινόταν μια ιδεολογική «μάχη για τον δυτικό πολιτισμό» στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. «Οι υπέρμαχοi της παγκοσμιοποίησης μπορούν όλοι να πάνε στην κόλαση», είπε ο Όρμπαν με ενθουσιασμό. 

«Η μητέρα είναι γυναίκα, ο πατέρας είναι άντρας και αφήστε τα παιδιά μας ήσυχα. Τελεία, τέλος της συζήτησης», είπε ο Όρμπαν, απορρίπτοντας προγράμματα σεξουαλικού προσανατολισμού στα σχολεία χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων. 

«Μπορώ ήδη να δω τους αυριανούς τίτλους: «Ακροδεξιός, Ευρωπαίος ρατσιστής, αντισημίτης ισχυρός άνδρας, ο Δούρειος Ίππος του Πούτιν, ομιλεί σε συντηρητική διάσκεψη», συνέχισε. «Αλλά δεν θέλω να τους δώσω καμία ιδέα. Αυτοί ξέρουν καλύτερα πώς να γράφουν ψεύτικες ειδήσεις».

Η ομιλία του στο τριήμερο συνέδριο έρχεται εν μέσω αντιδράσεων στην ΕΕ για την ομιλία του στις 23 Ιουλίου, στην οποία  διακήρυξε ότι ήθελε να εμποδίσει την Ουγγαρία να γίνει μια χώρα «μεικτής φυλής», κάτι που οδήγησε μία σύμβουλό του να παραιτηθεί παρομοιάζοντάς τον με Ναζί.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, την Τρίτη, ο Τραμπ καλωσόρισε τον Όρμπαν στο κλαμπ του γκολφ στο Μπέντμινστερ του Νιου Τζέρσεϊ, αναφερόμενος στον Ούγγρο ηγέτη ως «φίλο».  Από πολλές απόψεις, είναι ένα μοντέλο για αυτό που θέλει να πετύχει ο Τραμπ καθώς σχεδιάζει την επιστροφή του το 2024, σχολιάζει το Bloomberg σημειώνοντας ότι υπάρχουν σαφείς ομοιότητες μεταξύ των δύο ανδρών. 

«Ο Όρμπαν είναι πραγματικά ένας φοβερός καινοτόμος στο να ανακαλύπτει τρόπους υπονόμευσης της δημοκρατίας», είπε ο Κιμ Λέιν Σέπελ, καθηγητής διεθνών υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, ο οποίος έχει μελετήσει στενά τον Όρμπαν για 30 χρόνια. «Και γι’ αυτό ανησυχώ που οι Ρεπουμπλικανοί του δίνουν τόση προσοχή».

naftemporiki.gr