Φοροτεχνικοί: Ποια εισοδήματα καλύπτουν τα τεκμήρια – Παραδείγματα (video)

«Τα τεκμήρια είναι πάντοτε παγίδες», υποστήριξε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο φοροτεχνικός Γιώργος Χριστόπουλος. Επισήμανε ότι τα τεκμήρια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στα «τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης», παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα παραδείγματα.

Για την περίπτωση αγοράς αυτοκινήτου με αξία 15.000 ευρώ το 2019 όταν το εισόδημα είναι 10.000 ευρώ, εξήγησε ότι η φορολόγηση θα γίνει με βάση τις 15.000 ευρώ και όχι τις 10.000. Σημείωσε ότι ενδεχόμενο δάνειο θα πρέπει να ληφθεί πριν την αγορά, ενώ χρειάζεται προσοχή γιατί η δήλωση της γονικής παροχής είναι μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

Σε κοινή φορολογική δήλωση συζύγων, το ζευγάρι θα φορολογηθεί ομαδικά με το πραγματικό εισόδημα, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα εάν τα τεκμήρια του ενός εκ των δύο υπερβαίνει το προσωπικό εισόδημά του αλλά η διαφορά καλύπτεται από το εισόδημα του άλλου. Αν έχουν γίνει χωριστές δηλώσεις, τότε αυτό δεν ισχύει.

Ο κ. Χριστόπουλος τόνισε ότι ένας στους τρεις πιάστηκε στην τσιμπίδα των τεκμηρίων πέρυσι.

Επισήμανε και μία περίπτωση που χαρακτήρισε άδικη: Όταν ένας άνεργος έχει εισόδημα από τόκους 0,01 ευρώ και τα τεκμήρια λόγω σπιτιού, αυτοκινήτου και ελάχιστης δαπάνης είναι συνολικά 9.500 ευρώ, τότε φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών και θα αναγκαστεί να καταβάλει φόρο 190 ευρώ.

Ποια ποσά καλύπτουν τη διαφορά στα τεκμήρια:
1. Πώληση αυτοκινήτου
2. Εφάπαξ καταβαλλόμενη παροχή από ταμεία πρόνοιας και ασφαλιστικούς οργανισμούς
3. Διάθεση λοιπών περιουσιακών στοιχείων
4. Εισαγωγή συναλλάγματος από νυν ή πρώην κατοίκους αλλοδαπής

Μοιράσου το άρθρο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ