Φορτισμένη συναισθηματικά συγκέντρωση στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ στο Παρίσι

Εκατοντάδες αντιρατσιστές διαδηλωτές γονάτισαν στο Παρίσι και τήρησαν οκτώ λεπτών σιγή χθες, στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ, του Αφροαμερικανού, ο θάνατος του οποίου, αφότου ένας λευκός αστυνομικός γονάτισε στον λαιμό του, προκάλεσε ένα παγκόσμιο ξέσπασμα οργής και θλίψης.

Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Σταματήστε την αστυνομική βία», «Σταματήστε τον ρατσισμό» και «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τις τελευταίες λέξεις του Φλόιντ προτού χάσει τις αισθήσεις του, οι διαδηλωτές έσκυψαν τα κεφάλια τους κάτω από το άγαλμα της Μαριάν, που προσωποποιεί τη Γαλλική Δημοκρατία, στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ.

Κάποιοι ύψωσαν τη γροθιά τους ως ένδειξη σεβασμού στα θύματα της αστυνομικής βίας.

«Βρισκόμαστε εδώ για να πολεμήσουμε κατά της αστυνομικής βίας, εναντίον όλου αυτού του ρατσισμού που συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Αυτό πρέπει να τιμωρηθεί», είπε η Κατλίν Μεργκιρί, μια 30χρονη μαύρη.

Η δολοφονία του Φλόιντ στη Μινεάπολη, πριν από δύο εβδομάδες, πυροδότησε κινητοποιήσεις παγκοσμίως εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, μεταξύ αυτών στη Γαλλία όπου πολίτες αφρικανικής και αραβικής καταγωγής συχνά διαμαρτύρονται ότι τα περιστατικά αστυνομικής βίας μένουν ατιμώρητα.

Η αστυνομία κράτησε διακριτική στάση στη διαδήλωση στο Παρίσι. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης, σε μια ειρηνική πορεία, στη Νάντη, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ