Φυτικός αντικαταστάτης του πλαστικού

Επιστήμονες του University of Cambridge δημιούργησαν μια πολυμερή ταινία μιμούμενοι τις ιδιότητες του ιστού αράχνης- ενός από τα ισχυρότερα υλικά που υπάρχουν στη φύση. Το νέο αυτό υλικό είναι το ίδιο δυνατό με πολλά κοινά πλαστικά που χρησιμοποιούνται σήμερα, και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντικατάστασή τους σε πολλά κοινά οικιακά προϊόντα.

Το εν λόγω υλικό δημιουργήθηκε μέσω μιας νέας μεθόδου για τη συναρμολόγηση φυτικών πρωτεϊνών σε υλικά που μιμούνται τον ιστό σε μοριακό επίπεδο. Η συγκεκριμένη, ιδιαίτερα αποδοτική από ενεργειακής πλευράς, μέθοδος, που χρησιμοποιεί βιώσιμα συστατικά, έχει ως αποτέλεσμα μια ταινία που θυμίζει πλαστικό και μπορεί να παραχθεί σε βιομηχανική κλίμακα. Στο πολυμερές μπορούν να προστεθούν «δομικά» χρώματα και επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αδιάβροχων επικαλύψεων.

Το υλικό αυτό επιτρέπει οικιακή κομποστοποίηση, τη στιγμή που άλλα είδη βιοπλαστικών απαιτούν βιομηχανικές εγκαταστάσεις για την αποσύνθεσή τους. Επιπρόσθετα, δεν χρειάζεται χημικές τροποποιήσεις στα φυσικά του δομικά συστατικά, έτσι ώστε να μπορεί να αποσυντίθεται με ασφάλεια στα περισσότερα φυσικά περιβάλλοντα.

Το προϊόνα αυτό θα αξιοποιηθεί εμπορικά από την Xampla, μια spin-out εταιρεία του University of Cambridge. Η εταιρεία πρόκειται να παρουσιάσει μια σειρά από σάκους και κάψουλες μιας χρήσης αργότερα μέσα στο έτος, για την αντικατάσταση του πλαστικού που χρησιμοποιείται σε καθημερινά προϊόντα. Τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας δημοσιεύονται στο Nature Communications.