Φόρος τιμής στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό

Φόρο τιμής στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό απέτισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής του G20, σήμερα το μεσημέρι στη Ρώμη .

Με πρωτοβουλία του οικοδεσπότη, Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι στην οικογενειακή φωτογραφία μετείχαν και εκπρόσωποι από το προσωπικό του νοσοκομείου Σπαλανζάνι της Ρώμης , οι οποίοι και καταχειροκροτήθηκαν από τους ηγέτες.  Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Ντράγκι καλωσόρισε τους ξένους ηγέτες τονίζοντας ότι « η πανδημία μας έχει διχάσει, αλλά η πολυμέρεια είναι η μόνη δυνατή απάντηση στα προβλήματα του κόσμου».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα του εμβολιασμού: « Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά επιτέλους μπορούμε να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία.Στόχος είναι να ανοσοποιηθεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού».

Στο επίκεντρο της ομιλίας του Ντράγκι, λοιπόν, ήταν η μείωση των ανισοτήτων:«Χτίζουμε ένα νέο οικονομικό μοντέλο – πρόσθεσε – και ο κόσμος θα είναι καλύτερος. Η Ιταλία εργάζεται  για να προωθήσει μια πιο δίκαιη ανάκαμψη. Η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για την Υγεία στη Ρώμη είδε χώρες και εταιρείες να δεσμεύονται γενναιόδωρα να παρέχουν εμβόλια στις φτωχότερες χώρες: πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Καταλήξαμε σε μια ιστορική συμφωνία για ένα δικαιότερο και πιο αποτελεσματικό διεθνές φορολογικό σύστημα»,τόνισε ο Μάριο Ντράγκι.

Στο επίκεντρο της ατζέντας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ειναι κυρίως τα θέματα της καταπολέμησης της πανδημίας, της παγκόσμιας ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής, όπως προκύπτει από το πρώτο προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής.