Φ. Γεννηματά: Η αυτοδιοίκηση πρωταγωνιστής στην πορεία εξόδου από την κρίση (video)

Τη σαφή διαφωνία του Κινήματος Αλλαγής στην καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά, ανοίγοντας την εκδήλωση του Κινήματος για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την αυτοδιοίκηση.

Ενώπιον του Γιώργου Καμίνη, του Θανάση Θεοχαρόπουλου, βουλευτών, ηγετικών στελεχών κι εκατοντάδων στελεχών της Τ.Α., η κ. Γεννηματά πρότεινε διάλογο για ένα πιο δίκαιο και πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα, ενώ διαφώνησε και με τη θέση της ΝΔ να παραμείνει το εκλογικό σύστημα για τις εκλογές στις Περιφέρειες και του δήμους ως έχει.
«Δεν υπεραμυνόμαστε του σημερινού εκλογικού συστήματος, όπως κάνει η Δεξιά, η Νέα Δημοκρατία. Είμαστε έτοιμοι μάλιστα να συζητήσουμε προτάσεις για ένα πιο δίκαιο και πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα. Όμως με ένα απαράβατο όρο: ότι θα εξασφαλιστεί παράλληλα με την μεγαλύτερη αναλογικότητα και η «κυβερνησιμότητα», η δυνατότητα άσκησης διοίκησης και λήψης αποφάσεων στις Περιφέρειες και στους δήμους», τόνισε η κ. Γεννηματά, προσδιορίζοντας στη συνέχεια την τακτική του Κινήματος Αλλαγής στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές.
«Όσο μας αφορά, στις εκλογές οι δυνάμεις του Κινήματος Αλλαγής θα είναι παρούσες. Σε κάθε Περιφέρεια, σε όλους τους μεγάλους δήμους, τις πρωτεύουσες των νομών. Μέσα από ευρύτερους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς, με τη συμμετοχή όλων όσων πιστεύουν στον νέο ρόλο της αυτοδιοίκησης, που θέτουν ως πρώτο στόχο την τοπική ανάπτυξη, την εξυπηρέτηση του πολίτη, την κοινωνική συνοχή. Με επικεφαλής τα καταξιωμένα στελέχη μας στον χώρο, τα οποία στηρίζουμε. Δεν ζητάμε κομματικές ταυτότητες από τα στελέχη που συγκροτούν τους συνδυασμούς. Όμως θα πρέπει να λειτουργούν στο ευρύτερο προοδευτικό δημοκρατικό πλαίσιο. Με καθαρό όμως προοδευτικό αυτοδιοικητικό λόγο και πολιτική συμμαχιών σε τοπικό επίπεδο που εγγυάται τη δυναμική και την πορεία του συνδυασμού στο πλαίσιο αρχών και θέσεων που επαγγελλόμαστε. Με αυτές τις λογικές το Κίνημα Αλλαγής θα καθορίσει τη στάση του, θα εκφράσει τη στήριξή του στους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς που κινούνται στο πλαίσιο της στρατηγικής μας στις Περιφέρειες και στους δήμους» διευκρίνισε.
Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο κεντρικό κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η κ. Γεννηματά υπερασπίστηκε τα όσα έγιναν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει τώρα το επόμενο μεγάλο βήμα.
«Για μας κεντρική δημόσια διοίκηση-Περιφέρειες- δήμοι, αποτελούν τους τρεις ισότιμους πυλώνες του ενιαίου διοικητικού συστήματος της χώρας μας», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: «Στο πρόγραμμά μας, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Ιδρυτικό Συνέδριό ξεκαθαρίσαμε ότι αποτελεί πρωταρχικό στόχο, η μετάβαση από το σημερινό συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος, σε ένα νέο σύγχρονο σύστημα πολυεπίπεδης και ψηφιακής διακυβέρνησης. Με το κεντρικό κράτος σε στρατηγικό και επιτελικό ρόλο. Χωρίς κομματικές παρεμβάσεις, με πλήρη διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις του. Με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων στις Περιφέρειες και στους δήμους. Με ένα νέο σύστημα αξιολόγησης. Αυτός είναι ο μεγάλος μεταρρυθμιστικός στόχος μας. Και θέλουμε ενίσχυση της επιρροής μας και των δυνάμεων μας στη Βουλή, στην αυτοδιοίκηση αλλά και στην Ευρωβουλή- γιατί εξαρτώνται πολλά από την Ευρώπη των Περιφερειών και των πόλεων- για να τον κάνουμε πράξη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, eurokinissi.grwww.ert.gr

2018-07-04 19:32:36

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ