Φ. Μογκερίνι: Η ΕΕ αποκτά φυσική παρουσία στη Λιβύη

0
74

Με τα εγκαίνια των γραφείων της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τρίπολη, αλλά και με την ευρωπαϊκη αποστολή (EUBAM) που συνδράμει τις λιβυκές αρχές στη διαχείριση των χερσαίων συνόρων της χώρας, η ΕΕ αποκτά και φυσική παρουσία στη Λιβύη, δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, θέμα του οποίου ήταν η συνεργασία της ΕΕ με τη Λιβύη στο μεταναστευτικό και οι επικείμενες εκλογές στη χώρα.
Η κ. Μογκερίνι υπενθύμισε ότι 350 εκατ. ευρώ πρόκειται να φτάσουν στη χώρα από την ΕΕ και πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να συνδράμουν με περισσότερους πόρους τη χώρα, μέσω του Ταμείου για την Αφρική.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στη συνεργασία με τα Η.Ε., την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και με την Αφρικανική Ένωση. Η Φ. Μογκερίνι ανέφερε ότι τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας έχουν ήδη αρχίσει να φέρουν αποτελέσματα και ανέφερε ως παράδειγμα ότι το τελευταίο εξάμηνο έγιναν 28 χιλιάδες επιστροφές μεταναστών από τη Λιβύη προς τις χώρες προέλευσής τους, με τη βοήθεια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
Παράλληλα, οι αφίξεις στην ΕΕ από τις λιβυκές ακτές μειώθηκαν κατά 85% σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι, ανέφερε η κ. Μογκερίνι. «Αυτή η δουλειά πρέπει να διατηρηθεί και να σταθεροποιηθεί», είπε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Επιπλέον, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επαναβεβαίωσαν την υποστήριξη της ΕΕ στην πολιτική διαδικασία στη Λιβύη, μέσω του ΟΗΕ, περιλαμβανομένης της προετοιμασίας για τη διεξαγωγή εκλογών, η οποία όπως είπε η Φ. Μογκερίνι, «πρέπει να επιταχυνθεί».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-07-16 17:24:32

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ