Χαλκιδική : Γιατί εφαρμόζονται τα μέτρα οριζόντια, χωρίς διαφοροποίηση, σε 88 χωριά, σε 3 πόδια και σε 5 Δήμους;- Η Χαλκιδική για φέτος τελείωσε υποστηρίζουν οι επαγγελματίες

0
46

Να δημοσιευτούν και να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με τα επιδημιολογικά δεδομένα που οδήγησαν στην απόφαση για μίνι lockdown στη Χαλκιδική, ζητά η Βουλευτής Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα, με άμεση κατάθεση Αίτηση​ς Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Υγείας.

“Χθες οι πολίτες της Χαλκιδικής ενημερώθηκαν ξαφνικά στα κινητά τους από την Πολιτική Προστασία ότι ο Νομός “φέρει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο”, όμως στην επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ καταγράφηκε ένα μόνο κρούσμα στο Νομό (τρία την Τρίτη, δύο τη Δευτέρα)”, επισημαίνει η κ. Μάλαμα, υπογραμμίζοντας: “Κατά συνέπεια, θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία, για να γίνει κατανοητό στους πολίτες και στους επαγγελματίες που καταστρέφονται, τι οδήγησε στην σκληρή αυτή απόφαση”. Όπως τονίζεται στην Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, “η συστηματική κι υπεύθυνη ενημέρωση της Χαλκιδικής, της αυτοδιοίκησης, των τοπικών φορέων είναι απαραίτητη για να ενισχύεται η αξιοπιστία των μέτρων κι η συνειδητή συμμόρφωση των επαγγελματιών και των πολιτών”.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζει η Κυριακή Μάλαμα, “η κοινωνία της Χαλκιδικής αναμένει να μελετήσει τα επίσημα στοιχεία, ώστε να γνωρίζει κλείνουν τα καταστήματα, γιατί απαγορεύονται οι λαϊκές αγορές, γιατί δημιουργούνται όλα αυτά τα εμπόδια στην κοινωνική και οικονομική ζωή και κυρίως γιατί εφαρμόζονται όλα αυτά τα μέτρα οριζόντια, χωρίς διαφοροποίηση, σε 88 χωριά, σε 3 πόδια και σε 5 Δήμους”.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ-ΒΑΛΙΑΝΟΣ:ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΠΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟ
Ο δήμαρχος Αριστοτέλη τονίζει την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τους επαγγελματίες αλλά και να ενημερώνονται λεπτομερώς οι πολίτες για τα κρούσματα.

Την ανάγκη να υπάρχει αναλυτική και με σαφήνεια παράθεση των δραστηριοτήτων που απαγορεύονται ή περιορίζονται από την πλευρά της Πολιτείας, επαρκής ενημέρωση των πληθυσμών όπου εφαρμόζονται τοπικά lock down για τους λόγους που επιβάλουν αυτή την απόφαση, καθώς και να ληφθούν ειδικά μέτρα υπέρ των επαγγελματιών και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε κλάδους της οικονομίας που πλήττονται στις περιοχές εφαρμογής αυστηρότερων μέτρων τονίζει σε ανακοίνωσή του με αφορμή τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον περιορισμό του κινδύνου εξάπλωσης της πανδημίας κορωνοϊού στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής ο δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος.

Ο κ. Βαλιάνος κρίνει παράλληλα αναγκαία τη λεπτομερή ενημέρωση των πολιτών για τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, αλλά και την έγκαιρη ιχνηλάτησή τους «προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες από αδικαιολόγητο πανικό και από τα fake news που τον τελευταίο καιρό έχουν έξαρση… ανάλογη του κορωνοϊού».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δημάρχου Αριστοτέλη:

«Η προστασία της δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας έναντι της πανδημίας που εμφανίζεται εκ νέου καλπάζουσα σε όλο τον κόσμο, είναι μια ανάγκη αδιαπραγμάτευτη.

Η πιστή εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώνονται βάσει των οδηγιών των ειδικών επιστημόνων, αποτελεί -εκ των πραγμάτων- δεδομένη πρόθεση, θέση και σύσταση του δήμου Αριστοτέλη, προς κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής, που αν και δεν υφίσταται το πρόβλημα στην ένταση που παρατηρείται σε άλλες περιοχές, καλείται να υποστεί τις ίδιες συνέπειες.

Όπως έχω ήδη επισημάνει άλλωστε, το πρόβλημα της πανδημίας, το αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί και οφείλουμε όλοι να αισθανθούμε τον κίνδυνο που διατρέχουν οι πιο ευπαθείς, που μπορεί να βρίσκονται ακόμα και στον στενό οικογενειακό μας κύκλο.

Η πιστή εφαρμογή ωστόσο, προϋποθέτει την πιστή ερμηνεία των οδηγιών, κατά τρόπο που να μην αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, παραλείψεων και λαθών, είτε από εκείνους που καλούνται να τις εφαρμόσουν, είτε από εκείνους που καλούνται να ελέγξουν και να αστυνομεύσουν την εφαρμογή τους.

Είναι αναγκαία η από πλευράς Πολιτείας αναλυτική και με σαφήνεια παράθεση των δραστηριοτήτων που απαγορεύονται ή περιορίζονται, καθώς και εκείνων που εξαιρούνται.

Είναι αναγκαία η επαρκής ενημέρωση των πληθυσμών όπου εφαρμόζονται τοπικά lock down για τους λόγους που επιβάλουν αυτή την απόφαση, ιδιαίτερα όταν η αυστηρότητα των μέτρων βάζει «ταφόπλακα» οριζοντίως στην τουριστική δραστηριότητα ακόμα και περιοχών που δεν είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα το προηγούμενο διάστημα.

Είναι επιτακτική η ανάγκη ανακοίνωσης ειδικών μέτρων ανακούφισης που θα πρέπει να ληφθούν υπέρ των επαγγελματιών και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε κλάδους της οικονομίας που πλήττονται στις περιοχές εφαρμογής αυστηρότερων μέτρων.

Με βάση όλα τα παραπάνω είναι απολύτως κατανοητό το παράπονο πολλών δημοτών για ελλιπή αιτιολόγηση της κατ` ουσίαν αναστολής της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητάς τους.

Είναι τέλος αναγκαία και η λεπτομερής ενημέρωση των πολιτών για τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, αλλά και η έγκαιρη ιχνηλάτησή τους, προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες από αδικαιολόγητο πανικό και από τα fake news που τον τελευταίο καιρό έχουν έξαρση… ανάλογη του κορωνοϊού.

Ας έχουμε όλοι υπόψη μας, ότι η διασπορά του φόβου λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, μπορεί να αποδειχθεί επίσης καταστροφική για τις τοπικές κοινωνίες».

“Οι αποφάσεις που πάρθηκαν χθες τελειώνουν τη σεζόν, για κάποιους απερίσκεπτους που δεν τηρούσαν τα μέτρα την πληρώνουμε όλοι. Είναι πολύ πιθανό κάποιες επιχειρήσεις να κλείσουν οριστικά”, αναφέρει ιδιοκτήτης καφετέριας στην Καλλιθέα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ιδιοκτήτης καταστήματος τουριστικών ειδών στο Πευκοχώρι. “Οι παρεμβάσεις που αποφασίστηκαν αποτρέπουν τον κόσμο να έρθει στη Χαλκιδική και μας φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση, ο χειμώνας θα είναι βαρύς”, τονίζει. “Είναι δεδομένο πλέον πως η Χαλκιδική για φέτος τελείωσε, τα μέτρα αυτά αποθαρρύνουν όποιον ήθελε να έρθει, πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα”, λέει ιδιοκτήτης ξενοδοχειακού καταλύματος στον Μαρμαρά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ