Χορήγηση ασύλου σε γυναίκες και κορίτσια από το Αφγανιστάν

Σε μία κίνηση που απαντά στις πρακτικές των Ταλιμπάν σχετικά με την υποβάθμιση των δικαιωμάτων των γυναικών προχωρά η Κοπεγχάγη, η οποία ανακοίνωσε την χορήγηση ασύλου στις γυναίκες και τα κορίτσια από το Αφγανιστάν λόγω του φύλου τους.

Η Δανική Επιτροπή Προσφύγων ανακοίνωσε ότι η απόφαση αυτή στηρίχθηκε σε πληροφορίες που σχετίζονται με τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με Έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο «η κατάσταση ορισμένων ομάδων ανθρώπων στο Αφγανιστάν, κυρίως γυναίκες και παιδιά, είναι τέτοιας φύσης ώστε να συνιστά δίωξη κατά την έννοια της Σύμβασης για το καθεστώς των προσφύγων».

Σύμφωνα με τη Δανική Επιτροπή Προσφυγών για τους Πρόσφυγες, σε πέντε εκκρεμείς περιπτώσεις που αφορούν Αφγανές, θα χορηγηθεί άσυλο στις γυναίκες αυτές βάσει της νέας απόφασης.

Η Αρχή θα επανεξετάσει επίσης τις περιπτώσεις Αφγανών γυναικών στις οποίες είχε αρνηθεί να χορηγήσει άσυλο μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία με σκοπό να χορηγήσει άδεια διαμονής στα πρόσωπα αυτά βάσει της νέας απόφασης (σχεδόν δέκα περιπτώσεις).

Θα επανεξετάσει επίσης το σύνολο των περιπτώσεων που αφορούν Αφγανούς άρρενες πολίτες (σχεδόν 30 περιπτώσεις) στους οποίους είχε αρνηθεί να χορηγήσει άσυλο από εκείνη την ίδια ημερομηνία.

Μετά την επάνοδό τους στην εξουσία, τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν ροκάνισαν σταδιακά τις ελευθερίες που είχαν κατακτήσει οι γυναίκες τα είκοσι τελευταία χρόνια, μετά την πτώση του προηγούμενου καθεστώτος τους το 2001.

Εκτός ότι στερούνται το δικαίωμα στις σπουδές, οι γυναίκες αποκλείονται από τις περισσότερες θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα.

Οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα να ταξιδεύουν χωρίς να συνοδεύονται από έναν συγγενή τους άνδρα και πρέπει να καλύπτονται από μια μπούρκα ή μια χιτζάμπ όταν βγαίνουν από το σπίτι τους.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, οι αρχές των Ταλιμπάν διέταξαν επίσης τις τοπικές ΜΚΟ να μην προσλαμβάνουν πλέον γυναίκες έπειτα από «σοβαρές καταγγελίες» που αφορούσαν τον τρόπο που ντύνονταν αυτές, τέσσερις ημέρες μετά την απαγόρευση να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο για τους ίδιους λόγους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP