Χρειάζονται «γιγαντιαία» ποσά στη βιομηχανία για να παραμείνει ανταγωνιστική

Το γερμανικό κράτος θα πρέπει να επενδύσει «γιγαντιαία» ποσά στη βιομηχανία για να παραμείνει ανταγωνιστικό σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, καθώς η πανδημία υποχωρεί και οι οικονομίες μεταβαίνουν στην καθαρή ενέργεια, δήλωσε η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την Τρίτη.

Σε ομιλία της στο συνέδριο του BDI, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι παρόλο που η γερμανική βιομηχανία αντιμετώπισε την κρίση σχετικά καλά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ορισμένοι τομείς ενδέχεται να χρειάζονται περαιτέρω βοήθεια.

«Θα πρέπει να ξοδέψουμε τεράστια ποσά», δήλωσε η κυρία Μέρκελ στο συνέδριο, επισημαίνοντας τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και ξεχωρίζοντας την τεχνητή νοημοσύνη, την κβαντική πληροφορική, τις μπαταρίες και τα μικροτσίπ. Οι εταιρείες θα έπρεπε να επενδύσουν οι ίδιοι, είπε, και ανέφεραν ότι κάποια κρατική ενίσχυση θα έπρεπε να είναι σε ολόκληρη την ήπειρο.

«Υπάρχουν πολλοί τομείς όπου δεν θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε χωρίς κρατικά χρήματα», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, «Χωρίς κρατική ενίσχυση, η επέκταση της παραγωγής μικροτσίπ στην Ευρώπη δεν θα είναι δυνατή.»

Η Μέρκελ είπε επίσης, ωστόσο, ότι μετά τα προγράμματα διάσωσης και τόνωσης που απαιτούνται για τον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τα δημόσια οικονομικά πρέπει θα επανέλθουν σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια.

Ο υποψήφιος του CDU για την Καγκελαρία και διάδοχος της κυρίας Μέρκελ, Άρμιν Λάσετ, δήλωσε στο συνέδριο ότι είναι σημαντικό για τη Γερμανία να παραμείνει μια μεγάλη βιομηχανική χώρα, ακόμη και όταν κάνει τη μετάβαση σε καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

«Σε 20 χρόνια θα έχουμε ακόμη χάλυβα, χημικά, γυαλιά, και η αυτοκινητοβιομηχανία θα εξακολουθεί να είναι ενεργειακά ουδέτερη».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters