Χρ. Χουσιάδας: Η ενεργειακή ασφάλεια απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση (audio)

Η πυρηνική ασφάλεια απαιτεί συνεχή προσπάθεια και επαγρύπνηση από όλες τις πλευρές υποστήριξε ο κ. Χρήστος Χουσιάδας, Πρόεδρος της Ελληνική Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (EEAE), μιλώντας στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη.

Με αφορμή την διεθνή ημέρα μνήμης από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ, ο κ. Χουσιάδας επισημαίνει ότι μετά από 32 χρόνια υπάρχει γνήσιο ενδιαφέρον για την ασφάλεια από πυρηνικά ατυχήματα και αυτό αποτυπώνεται από τη στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών στην ΕΕ παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις ο ενεργειακός σχεδιασμός είναι εθνική αρμοδιότητα. Είναι θετικό επίσης το γεγονός ότι τόσο οι χώρες που απέχουν από την πυρηνική ενέργεια, αλλά και οι χώρες που για δικούς τους απόλυτα σεβαστούς λόγους (οικονομικά, κοινωνικά κριτήρια ακόμα και για λόγους εθνικής υπερηφάνειας) επιλέγουν να παράγουν ενέργεια από πυρηνικά εργοστάσια έχουν αποδεχτεί την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης διαδικασίας, με αποτέλεσμα να εντείνουν όλοι τις προσπάθειες τους προκειμένου να ενισχύουν τις δικλίδες ασφαλείας.
Ο κ. Χουσιάδας υπογράμμισε ακόμα ότι η επιλογή της Ελλάδας, αλλά και η διαδικασία λήψης σχετικών αποφάσεων να απέχει από την πυρηνική ενέργεια είναι απολύτως σεβαστή από τα υπόλοιπα κράτη μέλη και η συμμετοχή της μάλιστα στα διαλαμβανόμενα προς ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας είναι πολύ ισχυρότερη από τη θέση της καθώς είναι μη πυρηνική χώρα.
Πρέπει να κατανοήσουμε, δήλωσε ο κ. Χουσιάδας ότι η πυρηνική ασφάλεια είναι δυναμική και μοιάζει με την αρετή που συνέχεια κατακτάται. Ιδιαίτερα μετά το ατύχημα της Φουκοσίμα, η Ευρώπη έχει πλέον πλήρη και καθαρή συνείδηση ότι η λειτουργία αυτών των μονάδων θα πρέπει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας διότι όλοι γνωρίζουν ότι ένα τέτοιο ατύχημα στην Ευρώπη θα είχε φοβερές συνέπειες για όλες τις χώρες και θα αναζητούνταν ευθύνες από πυρηνικές και μη πυρηνικές δυνάμεις. Ο κ. Χουσιάδας κατέληξε λέγοντας ότι υπάρχει πλούσιο υλικό σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια και τη συμμετοχή της χώρας μας στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούλη
Φωτογραφία: www.ert.gr

2018-04-26 13:53:40

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ