Ψηφίστηκε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την «καθολική ασφάλεια»

Το γαλλικό Κοινοβούλιο ενέκρινε οριστικά ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την “καθολική ασφάλεια” που ποινικοποιεί την κακόβουλη μετάδοση εικόνων αστυνομικών, έπειτα από το τελικό ‘πράσινο φως’ που έδωσαν σήμερα οι βουλευτές.

Σε μια λιγότερο ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα από εκείνην κατά την εξέταση του προσχεδίου σε πρώτη ανάγνωση, η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το κείμενο το οποίο προτάθηκε από το κόμμα του προέδρου Μακρόν με 75 ψήφους υπέρ έναντι 33 κατά, παρά τις έντονες αντιρρήσεις που προέβαλαν οι υπέρμαχοι των δημοσίων ελευθεριών.

Προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο

Τα αριστερά αντιπολιτευόμενα κόμματα ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Τροφοδοτώντας τις διαφωνίες και τις κατηγορίες γύρω από την αστυνομική βία, το άρθρο 24 του νομοσχεδίου συγκέντρωσε όλες τις επικρίσεις και οδήγησε σε σημαντικές διαδηλώσεις το φθινόπωρο στη Γαλλία παρά την πανδημία.

Έχοντας προκαλέσει την αντίδραση της αριστεράς, την καταγγελία του από τις δημοσιογραφικές ενώσεις αλλά υποστηριζόμενο ευρέως από τα αστυνομικά συνδικάτα, το άρθρο αυτό φιλοδοξεί να προστατεύσει τις δυνάμεις της τάξης στη διάρκεια των επιχειρήσεών τους ποινικοποιώντας την κακόβουλη μετάδοση εικόνων των αστυνομικών.

Το άρθρο 24

Το άρθρο 24, που έχει σκοπό να προστατεύσει τις δυνάμεις της τάξης όταν επιχειρούν ποινικοποιώντας την κακόβουλη μετάδοση εικόνων τους, συγκέντρωσε επικρίσεις. Του μέτρου αυτού υπεραμύνθηκε η κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία σκοπός του είναι να προστατεύσει τους αστυνομικούς από το μίσος και απειλές κατά της ζωής τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης — όμως οι πολέμιοί του υποστηρίζουν ότι θα εμποδίσει την κινηματογράφηση των δυνάμεων της τάξης εν ώρα επέμβασης, εμποδίζοντας έτσι την τεκμηρίωση της αστυνομικής βίας.

Η Γερουσία, όπου η δεξιά έχει την πλειοψηφία, ξαναέγραψε σε μεγάλο βαθμό το άρθρο 24 δημιουργώντας στον ποινικό κώδικα ένα αδίκημα “πρόκλησης κατά την ταυτοποίηση”. Δεν γίνεται πλέον αναφορά στο νόμο του 1881 για την ελευθερία του Τύπου. Μια μικτή επιτροπή βουλευτών και γερουσιαστών ενέκρινε την τροποποίηση αυτή στα τέλη Μαρτίου και έδωσε έναν νέο τίτλο στο νομοσχέδιο: “Νόμος για την καθολική ασφάλεια με διαφύλαξη των ελευθεριών”.

Αντιδράσεις

Δημοσιογραφικές ενώσεις και οργανώσεις υπεράσπισης των ελευθεριών ζήτησαν και πάλι προχθές, Τρίτη, την απόσυρσή του.

Η αμφισβήτηση στη Γαλλία του νόμου αυτού εκφράστηκε στον δρόμο, μερικές φορές με βίαια επεισόδια, σε ένα κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο η αστυνομία κατηγορείται για πολλαπλές βίαιες παρεκκλίσεις.

Άλλα μέτρα εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο δημόσιας συζήτησης όπως η διευρυμένη χρήση φορητών καμερών από τους αστυνομικούς, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η κατοχή όπλων από αστυνομικούς εκτός υπηρεσίας ή η δημιουργία δημοτικής αστυνομίας στο Παρίσι.

Το νομοσχέδιο, που προτάθηκε από το προεδρικό κόμμα Δημοκρατία Εμπρός (LREM), θέλει να δημιουργήσει μια “συνέχεια ασφάλειας” ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης που υπάγονται στο κράτος, τις ενισχυμένες δυνάμεις της δημοτικής αστυνομίας και τις καλύτερα διαρθρωμένες υπηρεσίες ιδιωτικής ασφάλειας.

Πηγές: AΜΠΕ, AFP