Ψηφιακό ύφασμα που αποθηκεύει δεδομένα από το ΜΙΤ

Ερευνητές του ΜΙΤ δημιούργησαν το πρώτο ύφασμα/ ίνα με ψηφιακές δυνατότητες, ικανό να αντιλαμβάνεται, αποθηκεύει και αναλύει δραστηριότητες αφού «περαστεί» σε ένα ρούχο.

Όπως γράφει το MIT News, ο Γιόελ Φινκ, senior author της έρευνας και καθηγητής στο τμήμα επιστήμης υλικών και μηχανολογίας και ηλεκτρολόγων μηχανικών και επιστημών υπολογιστών, λέει ότι οι ψηφιακές ίνες επεκτείνουν τις πιθανότητες για υφάσματα που θα αποκαλύπτουν το «context» των κρυμμένων μοτίβων στο ανθρώπινο σώμα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση σωματικής δραστηριότητας, εξαγωγή ιατρικών συμπερασμάτων, έγκαιρο εντοπισμό ασθενειών και άλλα- όπως και πιο ψυχαγωγικού χαρακτήρα εφαρμογές, όπως η αποθήκευση μουσικής σε ένα ρούχο

Ο Φινκ και οι συνάδελφοί του παρουσίασαν την ψηφιακή ίνα στο Nature Communications. Μέχρι τώρα οι ηλεκτρονικές ίνες ήταν αναλογικές, μεταφέροντας ένα συνεχές ηλεκτρικό σήμα. «Αυτή η δουλειά παρουσιάζει την πρώτη υλοποίηση ενός υφάσματος με τη δυνατότητα αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων ψηφιακά, προσθέτοντας μια νέα διάσταση περιεχομένου πληροφορίας στα υφάσματα και επιτρέποντας στα υφάσματα να προγραμματίζονται κυριολεκτικά» είπε ο Φινκ.

Η νέα ίνα δημιουργήθηκε εναποθέτοντας εκατοντάδες τετράγωνα ψηφιακά τσιπ πυριτίου σε μια προκαθορισμένη μορφή, η οποία χρησιμοποιήθηκε μετά για τη δημιουργία μιας πολυμερούς ίνας. Ελέγχοντας με ακρίβεια τη ροή του πολυμερούς, οι ερευνητές ήταν σε θέση να δημιουργήσουν μια ίνα με συνεχή ηλεκτιρκή σύνδεση μεταξύ των τσιπ σε ένα μήκος δεκάδων μέτρων.

Η ίδια η ίνα είναι λεπτή και εύκαμπτη και μπορεί να περάσει μέσα από βελόνα, να περαστεί σε υφάσματα και να πλυθεί τουλάχιστον 10 φορές χωρίς να καταστραφεί. Επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτός που τη φοράει δεν την αντιλαμβάνεται καθόλου.