«Ψυχρός πόλεμος» Ρώμης-ΕΕ για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας (video)

0
53

Πολεμικό το κλίμα ανάμεσα σε Ρώμη και Βρυξέλλες μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού της Ιταλίας. Το Eurogroup ζήτησε να γίνουν σεβαστοί οι δημοσιονομικοί κανόνες, αλλά ο Λουίτζι Ντι Μάιο διαμήνυσε ότι δεν θα αλλάξουν οι στόχοι του ελλείμματος και κατηγόρησε τις Βρυξέλλες για οικονομική τρομοκρατία.

Στην αντεπίθεση περνά η Ρώμη μετά τις αυστηρές συστάσεις των Βρυξελλών για ευθυγράμμιση του ιταλικού προϋπολογισμού με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης.
Ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο ξεκαθάρισε ότι η Ιταλία δεν θα υποχωρήσει ούτε ένα χιλιοστό από το 2,4% του ΑΕΠ που έχει θέσει ως στόχο για το δημόσιο έλλειμμα, κατηγόρησε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για οικονομική τρομοκρατία και ισχυρίστηκε ότι Γαλλία και Γερμανία θέλουν την ανατροπή της ιταλικής κυβέρνησης.
Ο έτερος αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι προχώρησε ακόμη πιο πέρα, απειλώντας να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τη ζημιά που, όπως είπε, προκαλούν οι ευρωπαϊκές δηλώσεις στην ιταλική οικονομία.
Αναφερόμενος σε δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Ματέο Σαλβίνι είπε: «Μιλώ μόνον με άτομα που δεν πίνουν […] Στην Ιταλία, κανείς δεν πιστεύει τις απειλές του Γιούνκερ, ο οποίος παραλληλίζει την χώρα μας με την Ελλάδα».
«Συγκρίνοντας την Ιταλία με την Ελλάδα, ο Γιούνκερ εκτοξεύει το σπρεντ. Αυτή του την δήλωση μπορούσε να την αποφύγει. Πριν να ανοίξει το στόμα του, θα έπρεπε να πίνει δυο ποτήρια νερό και να σταματήσει να προχωρεί σε ανύπαρκτες απειλές. Διαφορετικά, θα του ζητήσουμε αποζημίωση», ολοκλήρωσε ο Ματτέο Σαλβίνι.
Την οργή της Ρώμης πυροδότησαν μεταξύ άλλων οι δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί περί σοβαρής απόκλισης του ιταλικού προϋπολογισμού σε σχέση με τις προηγούμενες δεσμεύσεις για μη αύξηση του δημόσιου χρέους, αλλά και η προειδοποίηση του προέδρου της Κομισιόν, που ξεκαθάρισε ότι μετά την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης δεν επιθυμεί μια αντίστοιχη ιταλική.
Σε δεύτερο χρόνο, ο κ. Μοσκοβισί συνέστησε ψυχραιμία, ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις διατήρησε την πίεση, εκφράζοντας την ελπίδα ο προϋπολογισμός να ευθυγραμμιστεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Το κλίμα επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο μετά τη δήλωση βουλευτή της Λέγκας του Βορρά ότι η οικονομική κατάσταση της Ιταλίας θα βελτιωνόταν εκτός ευρώ. Δήλωση που ανάγκασε τον Ιταλό πρωθυπουργό Κόντε να παρέμβει για να ξεκαθαρίσει ότι το ευρώ είναι το νόμισμα της Ιταλίας και δεν τίθεται ζήτημα εγκατάλειψής του.
Σχετική είδηση: Τα βλέμματα στην Ιταλία – Χτύπημα στις αγορές και τις ιταλικές τράπεζες (video)
Πηγές: ΕΡΤ1 [Επιμέλεια: Λ. Παπαδοπούλου], ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-10-02 18:00:23

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ