Το στίγμα των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό των Σκοπίων έδωσε ο πρωθυπουργός, τόσο από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ όσο και κατά την ενημέρωση του προέδρου της Δημοκρατίας. Βρισκόμαστε κοντά σε λύση περισσότερο από ποτέ, θέλουμε μια λύση που αντέχει στο χρόνο, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ενημέρωσε τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς για το νέο όνομα -Μακεδονία του Ίλιντεν- που έθεσε στο τραπέζι ο Ζόραν Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση της χώρας αποδέχεται την ονομασία «Republika Ilindenska Makedonija» για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Η απάντηση του Μαξίμου.
Από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται στη γειτονική χώρα, εκφράζοντας τη διάθεση της Ελλάδας να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της για ευρωπαϊκή προοπτική. Αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης ο πρωθυπουργός μίλησε για κρίσιμη καμπή, δηλώνοντας πως η Αθήνα κάνει προσεκτικά και υπεύθυνα βήματα, υπερασπιζόμενη την εθνική γραμμή που έχει διαμορφωθεί εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.
Τσίπρας στην Κ.Ε: «Βρισκόμαστε κοντά σε λύση-Να μην χαθεί η ιστορική ευκαιρία» (video)
Στην ανάγκη συναίνεσης των κομμάτων στα μεγάλα εθνικά θέματα στάθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος το πρωί του Σαββάτου τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επανέλαβε τη θέση της χώρας για σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό erga omnes, πράγμα το οποίο προϋποθέτει και Συνταγματική Αναθεώρησης από πλευράς των Σκοπίων.
Τον ΠτΔ και τους πολιτικούς αρχηγούς ενημέρωσε ο Α. Τσίπρας για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό (video)
Η πολιτική ηγεσία της γείτονος συμφωνεί στο όνομα Μακεδονία του Ίλιντεν erga omnes, με τροποποίηση του Συντάγματος, όπως πρότεινε ο Ζάεφ.
Ζάεφ: Αποδεχόμαστε την ονομασία «Republika Ilindenska Makedonija» για όλες τις χρήσεις (erga omnes)
Δεν συζητά η κυβέρνηση όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν», και επιμένει στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης.
Η Αθήνα απάντησε στις δηλώσεις Ζαεφ, όχι με σχόλιο ή διαρροή, αλλά με δελτίο τύπου από το γραφείο του πρωθυπουργού.
Κατ΄ αρχήν καλωσορίζει την αποδοχή από πλευράς πΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων.
Μαξίμου: «Καλωσορίζουμε την αποδοχή της πΓΔΜ για λύση erga omnes»
Απορρίπτει όμως, το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» και ζητάει από τους Σκοπιανούς να μείνουν στο πλασίο των προτάσεων του Μάθιου Νίμιτς
Ρεπορτάζ: Κώστας Λασκαράτος, Γιάννης Φασουλάς
Ανταπόκριση: Νίκος Φραγκόπουλοςwww.ert.gr
2018-05-19 20:50:54