Όταν τα παιδιά Διαβάζουν για τους Άλλους… (video)

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη των προαγωγικών εξετάσεών τους, μαθητές του 2ου Λυκείου Αθηνών άφησαν στην άκρη σημειώσεις και βιβλία προκειμένου να δώσουν χαρά σε ηλικιωμένους ανθρώπους με αφηγήσεις λαϊκών μύθων και παραμυθιών. Την πρωτοβουλία, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018, είχε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός εθελοντών Διαβάζω για τους Άλλους.

Ρεπορτάζ-συνεντεύξεις: Τζένη Χαραλαμπίδου
Το  Διαβάζω για τους Άλλους, μία φορά κάθε μήνα, συνεργάζεται και με ένα σχολείο σε μία εθελοντική δράση προσφοράς προς ηλικιωμένους και άλλα άτομα που δεν έχουν πρόσβαση στο βιβλίο και γενικότερα σε αναγνώσματα.
Οι μαθητές του 2ου Λυκείου Αθηνών επισκέφτηκαν, το Σάββατο 1 Ιουνίου 2018, τον Οίκο Ευγηρίας «Γαλήνη», στη Νέα Σμύρνη, προκειμένου να αφηγηθούν λαϊκούς μύθους και παραμύθια από όλον τον κόσμο στους ηλικιωμένους.
Παρακολουθήστε στο video τις αφηγήσεις των παιδιών.

Η Μαρία, η Μαρίνα, η Κατερίνα και ο Βαγγέλης, μαθητές της Α’ και Β΄ Λυκείου, γοητεύτηκαν από τη ζωντάνια των ενοίκων του οίκου ευγηρίας οι οποίοι, όχι μόνο άκουσαν με προσοχή τις αφηγήσεις των παιδιών, αλλά «απάντησαν» με τα δικά τους τραγούδια, με αστεία και δικές τους αφηγήσεις από τις αναμνήσεις μιας ζωής…
Στο video, οι μαθητές μοιράζονται με εμάς τις εντυπώσεις τους από τη δράση στον οίκο ευγηρίας «Γαλήνη».

Οι μαθητές πριν τη… μεγάλη ημέρα πέρασαν από σύντομη εκπαίδευση την οποία ανέλαβαν οι εθελοντές εκπαιδευτές του οργανισμού Διαβάζω για τους Άλλους. Εξάλλου, όπως και οι επικεφαλής του οργανισμού τονίζουν, η δύναμη του Δικτύου είναι οι εθελοντές του. Οι άνθρωποι που παλεύουν για το αδύνατο, το δύσκολο, για αυτό που όλοι πιστεύουν ότι δεν είναι εφικτό. Οι εθελοντές είναι ρομαντικοί και συνάμα επαναστάτες γιατί γνωρίζουν ότι «μόνο έτσι, προσφέροντας με ανιδιοτέλεια και αγάπη, μόνο έτσι ξεριζώνεται το χάος».
Στο video, η Μαρία Ζουλουφού, Υπεύθυνη συντονισμού ομάδων διαγενεακών αφηγήσεων Δικτύου Διαβάζω για τους Άλλους, μιλάει για τους εθελοντές μαθητές, την εκπαίδευσή τους και τη δράση στον οίκο ευγηρίας «Γαλήνη».

Όραμά του Διαβάζω για τους Άλλους είναι όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας ή ιδιαιτερότητας, να έχουν ισότιμη πρόσβαση στη λογοτεχνία και γενικότερα σε κάθε είδους ανάγνωσμα. Για τον λόγο αυτό, το Διαβάζω για τους Άλλους αναπτύσσει όλες τις δράσεις που κρίνονται απαραίτητες προκειμένου άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, να έχουν ισότιμη πρόσβαση στη χαρά της ανάγνωσης.
Στο video ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Διαβάζω για τους Άλλους, Θοδωρής Τσάτσος, μιλάει για την ίδρυση του οργανισμού, τους στόχους και την ως τώρα πορεία του, καθώς και για τους εθελοντές πού στελεχώνουν το Δίκτυο.

Οι στόχοι του Δικτύου 
Κύριος στόχος του Διαβάζω για τους Άλλους είναι η αύξηση των ηχογραφήσεων και κατ’ επέκταση η παραγωγή ακουστικών βιβλίων για τυφλούς. Για τον λόγο αυτό, σήμερα πραγματοποιούνται ηχογραφήσεις σε διάφορα ιδιωτικά, επαγγελματικά και δημόσια στούντιο ανά την Ελλάδα.
Οι ανάγκες ηχογράφησης για τους μη βλέποντες δεν περιορίζονται σε λογοτεχνικά μόνο βιβλία αλλά και σε κάθε είδους περιοδικά, εγχειρίδια, συνταγές μαγειρικής, παρενέργειες φαρμάκων και οδηγίες χρήσης ηλεκτρικών συσκευών, σχολικά βιβλία και πανεπιστημιακά συγγράμματα.

Για τον λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητο να δημιουργήσει το Διαβάζω για τους Άλλους, μέσα από χορηγίες και δωρεές, περισσότερα στούντιο ηχογράφησης ανά την Ελλάδα, προκειμένου η ηχογράφηση όλων των παραπάνω να μη σταματά ποτέ και ταυτόχρονα να υπάρχει δυνατότητα να συμμετέχουν στη διαδικασία της ηχογράφησης εθελοντές από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Παράλληλα, το Διαβάζω για τους Άλλους δημιουργεί τη δυνατότητα ζωντανών αναγνώσεων σε ιδρύματα, γηροκομεία, ορφανοτροφεία, νοσοκομεία και όπου αλλού φιλοξενούνται κοινωνικά ευπαθείς πληθυσμοί. Οι αναγνώσεις πραγματοποιούνται από εθελοντές αναγνώστες, κατάλληλα εκπαιδευμένοι ανάλογα με την ανάγκη που καλούνται να καλύψουν, και λαμβάνουν χώρα σε σταθερή εβδομαδιαία βάση.
Για την εθελοντική αφήγηση παραμυθιών που έκαναν οι μαθητές του 2ου Λυκείου Αθηνών στους ηλικιωμένους του Οίκου Ευγηρίας «Γαλήνη» μιλάει στο video η Θέλξη Μουζάκη, έφορος του «Οίκου Γαλήνη».

Oι εθελοντές του Διαβάζω για τους Άλλους έχουν ξεκινήσει να διαβάζουν ιδιωτικά σε ανθρώπους τετραπληγικούς ή και ηλικιωμένους, οι οποίοι αδυνατούν να κρατήσουν στα χέρια τους ένα βιβλίο. Η ιδιαιτερότητα της δράσης αυτής καθιστά απαραίτητη την προηγούμενη εκπαίδευση των εθελοντών και την άριστη συνεννόηση με την οικογένεια του επωφελούμενου.

Καθώς το Διαβάζω για τους Άλλους αναπτύσσεται και ο ιστός των εθελοντών ολοένα και αυξάνεται, πραγματοποιούνται όλο και περισσότερες δράσεις ανάγνωσης. Στόχος είναι να διοργανωθούν δράσεις ανάγνωσης μέσα στις φυλακές, ενηλίκων και ανηλίκων, για κρατούμενους που είναι αναλφάβητοι, αλλά και σε όποιο ίδρυμα στην Ελλάδα το έχει ανάγκη!
Ώς σήμερα, το Διαβάζω για τους Άλλους δραστηριοποιείται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης και Χανιά.
Όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν εθελοντές στο Δίκτυο μπορούν να επικοινωνούν μέσω email: info@giatousallous.gr 

Ρεπορτάζ-συνεντεύξεις: Τζένη Χαραλαμπίδουwww.ert.gr

2018-06-13 15:08:46

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ