«Όχι» από ΗΠΑ στο αίτημα των ΗΑΕ να βοηθήσουν την επιχείρηση στη Χοντάιντα

Οι ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να συνδράμουν τις ένοπλες δυνάμεις τους με επιχειρήσεις ναρκαλιείας, συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης στο πλαίσιο της επίθεσης προκειμένου να καταληφθεί η πόλη Χοντάιντα και το λιμάνι της, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΑΕ την Πέμπτη.
Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, πρόσθεσε πάντως ότι η Γαλλία συμφώνησε να προσφέρει υποστήριξη, διεξάγοντας επιχειρήσεις ναρκαλιείας στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης ευρείας κλίμακας. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι σιίτες αντάρτες Χούθι έχουν ναρκοθετήσει το λιμάνι, το σημαντικότερο της Υεμένης.
Αεροσκάφη και πολεμικά πλοία της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας σφυροκόπησαν θέσεις των Χούθι στη Χοντάιντα την Τετάρτη και την Πέμπτη καθώς φιλοκυβερνητικά και ξένα στρατεύματα εξαπέλυαν την επίθεση, στη σημαντικότερη μάχη από την εμπλοκή της συμμαχίας στον πόλεμο στην Υεμένη πριν από τρία χρόνια.
Στο μεταξύ, τα συντρίμμια από πέντε βαλλιστικούς πυραύλους οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από τους σιίτες αντάρτες Χούθι εναντίον της Σαουδικής Αραβίας μετά τον Ιούλιο του 2017 «μοιράζονται σημαντικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά με έναν γνωστό τύπο πυραύλου» που κατασκευάζει το Ιράν και ορισμένα τμήματά τους κατασκευάστηκαν στο Ιράν, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σε εμπιστευτική έκθεσή του προς τις χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Όμως τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν καταφέρει να εξακριβώσουν πότε ακριβώς πύραυλοι, τμήματα πυραύλων ή τεχνολογία μεταφέρθηκαν από το Ιράν στην Υεμένη και κατά συνέπεια αν παραβιάστηκαν οι περιορισμοί που επιβάλλει ο ΟΗΕ, πρόσθεσε ο Γκουτέρες σε αυτό το υπόμνημα που υποβάλλει σε διετή βάση και αφορά την εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Η έκθεση, με ημερομηνία 12 Ιουνίου, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς την Πέμπτη, καταφέρνει άλλο ένα πλήγμα στις προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ προκειμένου το Ιράν να λογοδοτήσει για τις κατηγορίες πως παραβίασε αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ για την Υεμένη και για το ίδιο, προμηθεύοντας με οπλισμό τους Χούθι.
Το Ιράν από την πλευρά του ενημέρωσε τον Γκουτέρες με επιστολή του ότι η «πολιτική του» δεν είναι να παραδίδει «όπλα ή στρατιωτικό εξοπλισμό» στην Υεμένη, ούτε υλικό «για να κατασκευάζονται εκεί». Ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΗΕ είχαν αναφέρει στο ΣΑ τον Ιανουάριο πως η Τεχεράνη πιθανόν παραβίασε κι άλλες κυρώσεις που αφορούν την Υεμένη.
Οι περισσότερες κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος του Ιράν είχαν αρθεί τον Ιανουάριο του 2016, όταν ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) επιβεβαίωσε πως η Τεχεράνη εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε βάσει της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, την οποία υπέγραψε με την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα συν τη Γερμανία). Ωστόσο παραμένει σε ισχύ σε βάρος το Ιράν εμπάργκο όπλων και μια σειρά άλλων περιορισμών.
Ο Γκουτέρες ανέφερε στην έκθεσή του ότι στελέχη του ΟΗΕ εξέτασαν επίσης όπλα και άλλο υλικό που κατασχέθηκαν στο Μπαχρέιν και ένα μη επανδρωμένο σκάφος που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά και ανέκτησαν δυνάμεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Και στις δύο περιπτώσεις «η Γραμματεία είναι βέβαιη ότι μέρος των όπλων και του υλικού που εξετάστηκαν είναι ιρανικής κατασκευής. Όμως δεν ανακάλυψε καμιά ένδειξη για το εάν αυτά τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν (στην Υεμένη) μετά τη 16η Ιανουαρίου 2016», σημείωσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuterswww.ert.gr

2018-06-15 05:50:05

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ