«Όχι» του στρατάρχη Χάφταρ στην παρουσία ξένων στρατευμάτων στη Λιβύη

Λίγο μετά τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής για να ιδρύσουν «περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης» των μεταναστών εκτός του ευρωπαϊκού εδάφους, προκειμένου να αποτρέψουν τους επίδοξους μετανάστες να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ προειδοποίησε να μην υπάρξει παρουσία «ξένων στρατευμάτων» στη νότια Λιβύη «υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης». 
Την Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της λιβυκής κυβέρνησης Άχμεντ Μέιτιγκ είχε δηλώσει ότι η χώρα του αρνείται κατηγορηματικά την ίδρυση τέτοιων «στρατοπέδων μεταναστών» στο έδαφός της. Ο Μέιτιγκ έκανε αυτήν τη δήλωση αυτή κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, η χώρα του οποίου τάσσεται υπέρ της δημιουργίας «κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης» στη νότια Λιβύη.
Για τους μετανάστες που διασώζονται σε ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα έχει προταθεί η ίδρυση «κέντρων ελέγχου», σε εθελοντική βάση, όπου θα γίνεται γρήγορα ο διαχωρισμός μεταξύ των παράτυπων μεταναστών –που θα οδηγούνται πίσω στις χώρες τους– και νόμιμων προσφύγων οι οποίοι μπορεί στη συνέχεια, και πάλι σε εθελοντική βάση, να μετακινούνται σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικές ειδήσεις: Συμβιβασμοί στη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό
Α. Μέρκελ: Θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε την Ισπανία και κυρίως την Ελλάδα
Τζ. Κόντε: Δεν έχω συμφωνήσει τίποτα με τη Γερμανία για τις επιστροφές μεταναστώνwww.ert.gr

2018-06-29 19:49:26

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ