Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: Αυξήθηκαν οι προσφυγικές ροές στον Έβρο

Έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση απευθύνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) με στόχο να βελτιώσει επειγόντως τις συνθήκες και να ενισχύσει την ικανότητα υποδοχής, στον Έβρο.
Ο λόγος είναι η αύξηση των αφίξεων μέσω των χερσαίων συνόρων της χώρας με την Τουρκία.
Όπως τονίζει μεταξύ άλλων (διαβάστε το αναλυτικό κείμενο και τις προτάσεις της) σε ανακοίνωσή της: «Εκατοντάδες άνθρωποι στεγάζονται αυτή τη στιγμή σε χώρους κράτησης της αστυνομίας.
Περίπου 2.900 άνθρωποι έχουν φτάσει στον Έβρο μέχρι στιγμής αυτόν το μήνα, κυρίως οικογένειες από τη Συρία και το Ιράκ. Αυτό ισοδυναμεί με το μισό του εκτιμώμενου αριθμού αφίξεων στην περιοχή κατά τη διάρκεια του 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγονται από την Υ.Α., τον Απρίλιο οι χερσαίες αφίξεις ξεπέρασαν τις αφίξεις μέσω θαλάσσης.
Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της χρονιάς προσπαθώντας να διασχίσουν τον ποταμό Έβρο.
Η αύξηση των αφίξεων θέτει υπό πίεση το μόνο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) στην περιοχή του Έβρου, που βρίσκεται στο Φυλάκιο. Ο πληθυσμός στο Κ.Υ.Τ. έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη χωρητικότητά του των 240 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 120 ασυνόδευτων και χωρισμένων από τις οικογένειές τους παιδιών.
Καθώς το Κ.Υ.Τ. είναι υπερπλήρες, και ενώ οι αρχές πασχίζουν για την έγκαιρη καταγραφή και ταυτοποίηση και για την παροχή υπηρεσιών όπως η ιατρική και ψυχο-κοινωνική φροντίδα και η διερμηνεία, οι νεο-αφιχθέντες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, οδηγούνται αρχικά σε ακατάλληλους αστυνομικούς χώρους κράτησης στην περιοχή αναμένοντας να αδειάσουν θέσεις στο Κ.Υ.Τ.».
Συνεχίζοντας η ΥΑ του ΟΗΕ, αναφέρει ότι: «Κάποιοι από αυτούς που βρίσκονται σε αστυνομικούς χώρους κράτησης είναι ήδη εκεί για πάνω από τρεις μήνες. Οι συνθήκες είναι πολύ κακές και οι υπηρεσίες περιορισμένες. Μέλη της Υ.Α. σε επίσκεψή τους βρήκαν σε μια δομή οικογένειες να κοιμούνται στο πάτωμα δίπλα σε μια σειρά από κελιά. Σε άλλη αστυνομική δομή, μόνο ένας γιατρός και τέσσερις νοσοκόμες ήταν διαθέσιμοι για πάνω από 500 ανθρώπους. Ανάμεσα στους εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτές τις συνθήκες είναι και έγκυες γυναίκες, πολύ μικρά παιδιά και άνθρωποι που χρήζουν ιατρικής και ψυχο-κοινωνικής φροντίδας.
Παρόλο που αναγνωρίζουμε ως θετική εξέλιξη το ότι οι αρχές άφησαν πρόσφατα ελεύθερους πάνω από 2.500 ανθρώπους, ανησυχούμε επίσης ότι αυτό γίνεται χωρίς έλεγχο της ευαλωτότητάς τους και χωρίς να παρέχεται η κατάλληλη πληροφόρηση για τη διαδικασία ασύλου και για άλλες δυνατές επιλογές. Η κατάσταση αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως για να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να έχουν πρόσβαση σε φροντίδα και διαδικασίες ασύλου.
Είναι ευπρόσδεκτες οι προσπάθειες της αστυνομίας και του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, ωστόσο καθώς η ικανότητα ανταπόκρισής τους βρίσκεται σε όλο και μεγαλύτερη πίεση, η κατάσταση έχει καταστεί απαράδεκτη».www.ert.gr

2018-04-27 16:49:22

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ