Ώρα αποφάσεων για το κόμμα των Πρασίνων

Οι δημοσκοπήσεις εξόδου έδειξαν ότι το Κόμμα των Πρασίνων θα μπορούσε να βρίσκεται σε πορεία για την καλύτερη εκλογική του επίδοση και να έχει ρόλο ως το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνασπισμού.

Όμως τώρα τίθενται δύσκολες ερωτήσεις ως προς το ποιο κόμμα θα συνεργαστεί, το SPD ή το CDU.

Αυτό που θέλει το Κόμμα των Πρασίνων είναι μια κεντροαριστερή κυβέρνηση με το SPD. Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι ίσως πιο κοντινοί σε αυτό, δεδομένης της επιθυμίας των Πρασίνων για αριστερή κυβέρνηση.

Και οι ηγέτες του κόμματος δεν ενδιαφέρονται για την επιστροφή του CDU στην κυβέρνηση, καθώς πιστεύουν ότι οι συντηρητικοί δεν έχουν πάρει την κλιματική αλλαγή τόσο σοβαρά όσο θα έπρεπε.

Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει ένας τρίτος εταίρος σε αυτόν τον συνασπισμό, σχεδόν σίγουρα το φιλελεύθερο FDP. Η μικρή κρατική ιδεολογία τους με χαμηλό φόρο είναι σχεδόν η άμεση αντίθεση του οράματος των Πρασίνων για τη Γερμανία.

Και προφανώς, οι Πράσινοι θα έχουν ένα τίμημα για να μπουν στην κυβέρνηση. Το υπουργείο Εξωτερικών είναι το φυσικό κατάλληλο για αυτούς. Το είχαν υπογραμμίσει προηγουμένως και έχουν σαφές όραμα για το πώς θέλουν να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα.

Αλλά θα μπορούσε επίσης να υπάρξει μια μεγάλη διαμάχη για το υπουργείο Οικονομικών, ειδικά εάν το FDP συμφωνήσει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Πηγή: BBC