Ένοχοι κρίθηκαν δημοσιογράφοι για την αποκάλυψη κρατικών μυστικών

Φινλανδικό δικαστήριο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δύο δημοσιογράφοι της μεγαλύτερης εφημερίδας της Φινλανδίας Helsingin Sanomat κρίθηκαν ένοχοι για την αποκάλυψη απόρρητων αμυντικών πληροφοριών, σε μια σπάνια ποινική δίκη που περιορίζει την ελευθερία του Τύπου στη σκανδιναβική χώρα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το περιφερειακό δικαστήριο του Ελσίνκι δήλωσε ότι καταδίκασε τον Tuomo Pietilainen, κύριο συντάκτη ενός ρεπορτάζ του 2017 με τίτλο «Το πιο μυστικό μέρος της Φινλανδίας», να πληρώσει πρόστιμο, ενώ η συνάδελφός του Laura Halminen καταδικάστηκε αλλά έμεινε χωρίς ποινή λόγω του δευτερεύοντος ρόλου της στο ρεπορτάζ.

Η Φινλανδία συγκαταλέγεται εδώ και χρόνια στις κορυφαίες χώρες στην παγκόσμια κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου που δημοσιεύεται από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, αλλά πέρυσι υποχώρησε στην πέμπτη θέση μεταξύ 180 χωρών, εν μέρει λόγω της δικαστικής υπόθεσης.

«Αν ένα δικαστήριο στη Φινλανδία, μια χώρα που κατατάσσεται στην κορυφή του Παγκόσμιου Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου (…), διώκει δημοσιογράφους για ρεπορτάζ σχετικά με θέματα εθνικής ασφάλειας, τι μήνυμα είναι αυτό για τις χώρες που κατατάσσονται χαμηλότερα στον Δείκτη;”, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, κάνοντας λόγο για “επικίνδυνο προηγούμενο».

Απογοητευμένη η εφημερίδα από την ετυμηγορία

Το ερευνητικό ρεπορτάζ της Helsingin Sanomat του 2017 αποκάλυψε δεδομένα 10 ετών σχετικά με την πρόχειρη τοποθεσία και τα καθήκοντα μιας μονάδας πληροφοριών των δυνάμεων άμυνας, την ώρα που το κοινοβούλιο συζητούσε για το αν θα επεκτείνει τις εξουσίες του για την παρακολούθηση των ιδιωτικών δεδομένων στα ψηφιακά δίκτυα.

«…δημοσιοποιήθηκαν διάφοροι τύποι πληροφοριών σχετικά με τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες είχαν ρυθμιστεί να παραμείνουν μυστικές για λόγους εξωτερικής ασφάλειας της Φινλανδίας», ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του. Το δικαστήριο υποστήριξε ότι τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν δεν είχαν καμία σχέση με τη νομοθεσία που συζητήθηκε στο κοινοβούλιο και ότι το άρθρο δεν αποκάλυπτε προβλήματα ή κακοτεχνίες που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τη δημοσίευσή του. Ο αρχισυντάκτης της Helsingin Sanomat, Antero Mukka, δήλωσε ότι η εφημερίδα είναι απογοητευμένη από την ετυμηγορία. «Παρά τις μετριοπαθείς ποινές, η ζημία στην ελευθερία του λόγου έχει ήδη πραγματοποιηθεί», ανέφερε σε δήλωσή του.

Το δικαστήριο αθώωσε έναν συντάκτη ο οποίος, όπως είπε, δεν συμμετείχε στις αποκαλύψεις. Όλοι οι δημοσιογράφοι είχαν αρνηθεί κάθε αδίκημα και έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν έφεση κατά της ετυμηγορίας. Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ποινές φυλάκισης με αναστολή τουλάχιστον 18 μηνών για το τρίο.

Η Helsingin Sanomat εκδίδεται από τη Sanoma Media Finland, μέρος του ομίλου Sanoma.

naftemporiki.gr