Αδιέξοδο στο ΣΑ του ΟΗΕ για τις επόμενες κινήσεις στη Συρία (video)

Απορρίφθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η αμερικανική και ρωσική πρόταση για τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα της Συρίας. 
Αρχικά η Ρωσία άσκησε βέτο στην αμερικανική πρόταση, ενώ στη συνέχεια απορρίφθηκε και η ρωσική πρόταση. Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης συγκέντρωσε 12 ψήφους υπέρ, δύο κατά (Ρωσία και Βολιβία), ενώ η Κίνα απείχε από τη ψηφοφορία.
Ένα σχέδιο απόφασης χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ προκειμένου να εγκριθεί.
«Αυτό το ψήφισμα είναι το ελάχιστο δυνατό που το Συμβούλιο μπορεί να κάνει για να απαντήσει στην επίθεση» δήλωσε η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι πριν τη ψηφοφορία,
Στην περίπτωση της ρωσικής πρότασης δεν χρειάστηκε να υπάρξει βέτο από καμία χώρα καθώς η πρότασή της συγκέντρωσε μόλις έξι από τις απαιτούμενες εννέα ψήφους.
«Τεράστια απογοήτευση ότι η Ρωσία άσκησε βέτο στην πρόταση στα Ηνωμένα Έθνη για μια ανεξάρτητη έρευνα για χημικές επιθέσεις στη Συρία», έγραψε στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.
«Η Ρωσία κρατά το συριακό λαό σε πολιτική ομηρία στηρίζοντας ένα καθεστώς υπεύθυνο για τουλάχιστον τέσσερις αποτρόπαιες χημικές επιθέσεις ενάντια στο λαό του», πρόσθεσε.

Hugely disappointing that Russia vetoed the proposal at the UN for an independent investigation into Syrian chemical attacks. Russia is holding the Syrian people to political ransom by supporting a regime responsible for at least 4 heinous chemical attacks against its people
— Boris Johnson (@BorisJohnson) April 10, 2018

Απευθυνόμενος στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας είπε ότι αν σκοπεύετε να κάνετε μια παράνομη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία ελπίζω να έρθετε σύντομα στα συγκαλά σας.

Εν τω μεταξύ, κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση γύρω από τη Συρία, με πλοία του Αμερικανικού στόλου να καταπλέουν προς τη χώρα αναμένοντας σήμα του προέδρου Τραμπ προκειμένου να αναλάβουν δράση.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συμφώνησε τόσο με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ όσο και με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να απαντήσει στις αναφορές για μια επίθεση χημικών όπλων στη Συρία.
Η Μέι, η οποία συνομίλησε με τους δύο ηγέτες, συμφώνησε ότι οι αναφορές για μια χημική επίθεση στη Συρία είναι «εντελώς αξιοκατάκριτες» και αν επιβεβαιωθούν θα συνιστούν επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία της σοκαριστικής βαρβαρότητας που επιδεικνύει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία εφόσον λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε πλήγματα, θα στοχοθετήσει τις «εγκαταστάσεις με τα χημικά» του καθεστώτος Άσαντ και σε καμία περίπτωση τους «συμμάχους» της Δαμασκού, τη Ρωσία και το Ιράν.
Εξάλλου, σύμφωνα με πηγή του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας, ένα ρωσικό αεριωθούμενο πέταξε αυτό το Σαββατοκύριακο σε χαμηλό ύψος πάνω από ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο, σε μια εσκεμμένη παραβίαση των διεθνών κανονισμών.
Πηγή: Α’Πρόγραμμα, ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση: Κόντρα για τη χημική επίθεση στη Ντούμα – Έρευνα ζητούν ΗΠΑ, Ρωσία, Συρία (video)www.ert.gr

2018-04-10 22:39:30

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ