Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των AstraZeneca/Οξφόρδης – ΚΟΣΜΟΣ

Η ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca χειρίστηκαν τα αποτελέσματα για το εμβόλιό τους κατά του κορονοϊού αυξάνεται, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα αποτελέσματα χαρακτηρίστηκαν επιτυχία καθώς έδειξαν μέση αποτελεσματικότητα 70%.

Μια ομάδα συμμετεχόντων στις κλινικές δοκιμές έλαβε δύο δόσεις του υποψήφιου εμβολίου με διαφορά ενός μήνα, ενώ μια άλλη ομάδα έλαβε μισή δόση και ύστερα μια ολόκληρη δόση. Η αποτελεσματικότητα για τους πρώτους ήταν 62%. Για τη δεύτερη υποομάδα ήταν 90%.

Όπως προέκυψε, η χορήγηση μισής δόσης ξεκίνησε με ένα λάθος, αναφέρει το δημοσίευμα. Δόθηκε σε μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων από εκείνους που έλαβαν δύο ολόκληρες δόσεις, κάνοντας την ανακάλυψη της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητάς του να μοιάζει με τύχη.

Την Τρίτη αποκαλύφθηκε επίσης ότι η δεύτερη υποομάδα περιορίστηκε σε ανθρώπους 55 ετών και κάτω, μια ομάδα πληθυσμιακή με μικρότερο κίνδυνο να νοσήσει σοβαρά από κορονοϊό.

Οξφόρδη και AstraZeneca δεν αποκάλυψαν το ηλικιακό όριο τη Δευτέρα, όταν τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν, αναφέρει το δημοσίευμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ