Αναστολές εργασίας: Τη σταδιακή απόσυρση των προστατευτικών μέτρων προαναγγέλλει η κυβέρνηση


Με πληροφορίες από την αίθουσα σύνταξης

Την παύση της αποζημίωσης των 534 ευρώ προς τους εργαζόμενους το επόμενο διάστημα προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με το προεδρείο της ΓΣΕΕ χωρίς ωστόσο η κυβέρνηση να έχει παρουσιάσει κάποιο αξιόπιστο σχέδιο για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας, ο Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας, τόνισε ότι «θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια τους επόμενους μήνες ώστε η μετάβαση στην “εργασιακή κανονικότητα” (μετά την σταδιακή άρση των προστατευτικών μέτρων όπως οι αναστολές συμβάσεων) να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση.

Σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή θα διαδραματίσουν και τα ευρωπαϊκά κονδύλια, με τον Κ. Χατζηδάκη να αναδεικνύει ως προτεραιότητα την βέλτιστη αξιοποίησή τους για δράσεις κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων, ώστε να «πιάσουν τόπο».
Ωστόσο, εφόσον η κυβέρνηση υλοποιήσει την προαναγγελία της, τότε η αγορά εργασίας αναμένεται να υποστεί νέους κραδασμούς καθώς επιχειρηματίες κι εργαζόμενοι θα βρεθούν σε δυσχερή θέση, τροφοδοτώντας ένα κύμα λουκέτων και απολύσεων.Βεβαίως και τα προβλήματα με το καθεστώς των αναστολών δεν είναι λίγα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε αναστολή εντός Δεκεμβρίου δεν έχουν λάβει ακόμα το δεύτερο τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων που δικαιούνται από το κράτος.

Ανώνυμες καταγγελίες που φτάνουν στα Εργατικά Κέντρα δείχνουν ότι δεκάδες που τελούν υπό αναστολή, αναγκάζεται σε εργασία. Πρόκειται για διάφορες επιχειρήσεις καφέ, εστιατόρια, θεραπευτήρια που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες, επιχειρήσεις που φαίνονται ότι πλήττονται.

Την ίδια ώρα, εργαζόμενοι σε πολλά μέρη της Ελλάδας, έγιναν αποδέκτες του σοβαρού ζητήματος επιστροφής χρημάτων των μηνιαίων ποσών αναστολών που αξίωσαν εργοδότες και λογιστές.

ΣΥΡΙΖΑ: Μη γίνει το άνοιγμα της αγοράς πρόσχημα για περικοπή ακόμα και των ανεπαρκών μέτρων
«Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σωρευμένα χρέη και υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 9 δις μόνο τον τελευταίο χρόνο.

Αν δεν ληφθούν τώρα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης, τα λουκέτα σύντομα θα είναι οριστικά και οι χιλιάδες απολύσεις νέα ζοφερή πραγματικότητα» επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος.

Όπως σημειώνει, «η κυβέρνηση, αφού αρνήθηκε την ουσιαστική στήριξη με αποτέλεσμα την έκρηξη της ύφεσης, τώρα διαρρέει την περικοπή ακόμα και των ανεπαρκών μέτρων ενίσχυσης με πρόσχημα το άνοιγμα της αγοράς. Αντί να αποσύρεται ανέμελη, οφείλει σήμερα κιόλας να πάρει μέτρα για να αποτρέψει την καταστροφή. Δεν είναι πολυτέλεια αλλά προϋπόθεση επιβίωσης».

Να μετατρέψει το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση.
Να θεσμοθετήσει την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και για την περίοδο μετά την άρση του lockdown.
Να προχωρήσει σε ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, με πρόβλεψη για διαγραφή μέρους και της βασικής οφειλής.
Να αποσύρει τον πτωχευτικό νόμο, ο οποίος το μόνο που διασφαλίζει είναι πλειστηριασμοί και αθρόες πτωχεύσεις επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών».