Αστρονόμοι «εισέβαλαν» στα βάθη πολλών γαλαξιών

Στο κέντρο της εικόνας μια μαύρη τρύπα που εμφανίζεται κάπως θολά εκτοξεύει σε κάθε κατεύθυνση κοσμική ύλη. Πρόκειται για ένα από τα φαινόμενα που κατέγραψαν με λεπτομερείς εικόνες οι ερευνητές.

Παρά την εκπληκτική πρόοδο στις τεχνολογίες παρατήρησης του Σύμπαντος εξακολουθούν να υπάρχουν διαφόρων εμπόδια για τους αστρονόμους στην προσπάθεια τους να βλέπουν λεπτομερώς διαστημικά αντικείμενα. Τα επίγεια τηλεσκόπια εμποδίζονται από την γήινη ατμόσφαιρα ενώ τα διαστημικά τηλεσκόπια δεν μπορούν εύκολα να διεισδύσουν στο εσωτερικό γαλαξιών, νεφελωμάτων και άλλων κοσμικών δομών εξαιτίας της σκόνης και των αερίων που υπάρχουν εκεί και μπλοκάρουν την θέα.

Μια ομάδα αστρονόμων αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα ραδιοκύματα που εκπέμπουν μακρινοί γαλαξίες για να καταγράψουν εικόνες τους. Η μελέτη διαστημικών σωμάτων μέσω ραδιοκυμάτων προσφέρει πιο λεπτομερή και σε βάθος παρατήρηση τους και τα τελευταία χρόνια οι αστρονόμοι στρέφονται σε αυτή την μέθοδο.

Οι ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Durham στη Βρετανία τοποθέτησαν επτά χιλιάδες ειδικές για την περίσταση κεραίες σε 13 ευρωπαϊκές χώρες και επί έξι χρόνια συνέλεγαν ραδιοκύματα και άλλα δεδομένα καταφέρνοντας τελικά να καταγράψουν ορισμένες από τις πιο λεπτομερείς εικόνες που έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα από το εσωτερικό γαλαξιών στα βάθη του Σύμπαντος. Τα στοιχεία που προκύπτουν από αυτές τις εικόνες ρίχνουν νέο φως στην γέννηση άστρων, στον σχηματισμό πλανητών και στον ρόλο των μαύρων τρυπών. Τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν επίσης καινούργια στοιχεία για τις διαδικασίες εξέλιξης των γαλαξιών.

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς