Γερμανός ευρωβουλευτής «τραυματίστηκε σοβαρά» σε επίθεση στη Δρέσδη

Ένα κορυφαίο μέλος των Σοσιαλιστών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τραυματίστηκε σοβαρά και χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση μετά την επίθεση που δέχθηκε από μια ομάδα τεσσάρων νεαρών ανδρών στην πόλη Δρέσδη της ανατολικής Γερμανίας.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το κόμμα του το Σάββατο, ο Ματίας Έκε, 41 ετών, δέχθηκε επίθεση το βράδυ της Παρασκευής ενώ κολλούσε αφίσες στη συνοικία Στράιζεν.

Ο Έκε είναι ο κορυφαίος υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στη Σαξονία για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

«Αδιαμφισβήτητο σήμα συναγερμού για όλους τους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα»

«Η επίθεση εναντίον του Ματίας Έκε είναι ένα αδιαμφισβήτητο σήμα συναγερμού για όλους τους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα», ανέφεραν στην ανακοίνωση οι Χένινγκ Χόμαν και Κάθριν Μίχελ, πρόεδροι του παραρτήματος του SPD στη Σαξονία. «Οι δημοκρατικές μας αξίες δέχονται επίθεση».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι υπήρξαν και άλλες απόπειρες εκφοβισμού και καταστροφής αφισών.

Η επίθεση διερευνάται επί του παρόντος από την ειδική ομάδα αντιμετώπισης βίαιων εγκλημάτων της κρατικής ποινικής αστυνομίας.

Κατηγορούν υποστηρικτές του AfD

Το SPD κατηγόρησε τους υποστηρικτές του ακροδεξιού κόμματος Συμμαχία για τη Γερμανία (AfD) για την επίθεση στον Έκε. «Οι υποστηρικτές τους έχουν πλέον αποθρασυνθεί πλήρως και προφανώς βλέπουν εμάς τους δημοκράτες ως δίκαιο παιχνίδι», ανέφερε η ανακοίνωση. Η Σαξονία είναι ένα από τα πολιτικά προπύργια του AfD.

Πολιτικοί εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Έκε το Σάββατο. Ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ, συνάδελφος σοσιαλδημοκράτης, δήλωσε «θυμωμένος και συγκλονισμένος από αυτή την πράξη βίας» και ευχήθηκε στον Έκε ταχεία ανάρρωση.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε τρομοκρατημένη από την άγρια επίθεση και ζήτησε να προσαχθούν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη.

«Ματίας, [το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο] είναι στο πλευρό σου», έγραψε σε ανάρτησή της στο X.

«Δυστυχώς, αυτές οι επιθέσεις δεν είναι καινούργιες», δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών της Σαξονίας Άρμιν Σούστερ. «Αυτό που είναι απολύτως ανησυχητικό είναι η ένταση με την οποία αυξάνονται σήμερα οι επιθέσεις».

Λίγα λεπτά πριν από την επίθεση στον Έκε, ένας 28χρονος εργαζόμενος στην προεκλογική εκστρατεία των Πρασίνων, ο οποίος επίσης κολλούσε αφίσες, δέχθηκε επίθεση από ομάδα τεσσάρων ατόμων, μετέδωσε το γερμανικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων Tageschau.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές, καταγγέλθηκαν στην αστυνομία 51 εγκλήματα με πολιτικά κίνητρα εναντίον προεκλογικών αφισών, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Σαξονίας. Συνολικά, από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί 112 εγκλήματα με πολιτικά κίνητρα σε σχέση με τις εκλογές στη Σαξονία, εκ των οποίων τα 30 στρέφονται κατά αξιωματούχων ή εκλεγμένων αξιωματούχων.

Πηγή: Politico